Lipavský: Tchaj-wan daruje 1,5 mil. dolarů ČR a dalším zemím na pomoc uprchlíkům

irozhlas.cz

Tchaj-wan daruje 1,5 milionu dolarů (zhruba 33,8 milionu korun) České republice a dalším středoevropským zemím na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Na twitteru to dnes oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Tchaj-wan daruje 1,5 milionu dolarů Česku a dalším zemím ve střední Evropě na pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny, kteří utíkají před Putinovou agresí. Vřelé díky tchajwanským lidem za složení takového obnosu,“ uvedl ministr.

Z Ukrajiny už od začátku ruské invaze uprchly více než tři miliony lidí, oznámila dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Téměř dvě třetiny uprchlíků – přes 1,83 milionu – zamířily do Polska. Podle dětského fondu OSN (UNICEF) nejméně polovinu všech uprchlíků tvoří děti.

Do České republiky podle posledních informací uprchlo přes 200.000 lidí. Většina z nich tu nemá žádné zázemí. Kraje proto požadují po vládě, aby ministerstva využila všechna státní ubytovací zařízení pro uprchlíky z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. Podle krajů ještě nejsou tyto kapacity zcela naplněny.

ČR vydala lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu přes 161.000 speciálních víz. V pondělí jich udělila zhruba 11.000. Na cizinecké policii a v asistenčních centrech se zaregistrovalo už 90.000 uprchlíků, v pondělí jich přibylo téměř 5500.

ČTK

  Po otevření barů čeká na konzumenty v Evropě milion piv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com