Ruská armáda na Ukrajině použila hypersonické střely

Ruská armáda v bojích na Ukrajině použila hypersonické střely Kinžal. Podle dnešních informací ruského ministerstva obrany střely v pátek zničily velký podzemní sklad ukrajinských raket a munice v Ivano-Frankivské oblasti na jihozápadě země. Rusové také v pátek zaútočili na kasárna u jihoukrajinského přístavního města Mykolajiv, kde zahynuly desítky ukrajinských vojáků.

Podle velení ukrajinské armády se situace na bojišti k dnešnímu ránu příliš nezměnila. Ukrajinské ministerstvo obrany nicméně přiznalo, že Ukrajina během ruského obléhání města Mariupol ztratila přístup k Azovskému moři. V okolí města dál pokračují těžké boje, mimo jiné také o velkou ocelárnu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ve svém pravidelném nočním videoprojevu vyzval Moskvu ke smysluplným a upřímným mírovým rozhovorům, jinak se podle něj Rusko bude z války na Ukrajině zotavovat řadu generací. Kyjev podle Zelenského od začátku nabízí mírové řešení, rozhovory ale zatím nepřinesly zásadní průlom.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová v rozhovoru s listem The Times obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina, že nepřistupuje k rozhovorům o řešení situace na Ukrajině vážně a používá je jen jako zastírací manévr před novou ofenzivou. Ruské síly se podle Trussové jednáním pouze snaží získat čas, aby se přeskupily a mohly na Ukrajině postoupit ve svých vojenských operacích. „Pokud země bere rozhovory vážně, nebombarduje v ten samý den civilisty,“ zdůraznila.

Boje na Ukrajině dnes pokračují mimo jiné v oblasti Mariupolu, v němž se v krytech a sklepích ukrývá přes 300.000 lidí. Neznámý je nadále osud asi tisícovky lidí v krytu pod troskami rozbombardovaného mariupolského divadla, odkud se zatím podařilo vyvést zhruba 130 lidí. Podle ukrajinské strany záchranné operaci brání ruské ostřelování. Tvrdé boje se v u Mariupolu vedou také o velké ocelárny Azovstal.

V Mariupolu a devíti dalších oblastech Ukrajiny dnes měly být otevřeny humanitární koridory pro evakuaci civilistů a dopravu základních potřeb, sdělila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Civilisté z Mariupolu mají podle agentury Unian mířit koridorem do města Záporoží. I toto město ale čelí podle místních úřadů útokům ruské armády. V pátek si tam střelba vyžádala devět mrtvých a 17 zraněných, město proto vyhlásilo 38hodinový zákaz vycházení.

  NASA se podařilo znovu navázat kontakt se sondou Voyager 2

Uvnitř Ukrajiny je podle pátečního odhadu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na útěku před válkou asi 6,5 milionu lidí. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dnes oznámil, že počet uprchlíků, kteří odešli do zahraničí, narostl za den o další desetitisíce na bezmála 3,33 milionu.

U města Mykolajiv záchranáři pátrají po možných přeživších a tělech ukrajinských vojáků, kteří spali v místních kasárnách, když na ně v noci na pátek zaútočila ruská armáda střelami Kalibr. Podle svědků bylo v objektu kolem 200 vojáků a mnoho jich přišlo o život. „Nejméně 50 těl záchranáři vynesli ven. Nevíme, kolik jich ještě zůstává pod troskami,“ řekl agentuře AFP na místě incidentu 22letý Maksym. Další z ukrajinských vojáků na místě, Jevhen, odhadl počet obětí útoku na stovku.

Ruská armáda dnes informovala, že v pátek zaútočila na ukrajinský sklad zbraní hypersonickými střelami Kinžal. Hypersonické zbraně se pohybují nejméně pětkrát rychleji než zvuk a jsou díky rychlosti a manévrovatelnosti obtížně sledovatelné a zachytitelné. Podle vojenských expertů proti nim v současné době neexistuje účinná obrana. Úspěchy z bojiště ale hlásí také ukrajinská armáda. Ta dnes informovala, že se jí podařilo zlikvidovat již pátého ruského generála Andreje Mordvičeva, který padl v Chersonské oblasti.

Polský premiér Mateusz Morawiecki dnes uvedl, že Polsko navrhlo Evropské unii, aby zavedla úplný zákaz obchodování s Ruskem. Evropská unie tento týden uvedla do praxe už čtvrtý balík sankcí proti Rusku. Čínské ministerstvo zahraničí dnes protiruské sankce kritizovalo a z podílu na válce znovu obvinilo NATO. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury TASS mezitím řekl, že spolupráce mezi Ruskem a Čínou se bude za současných okolností ještě prohlubovat.

Novinářský tým Investigate Europe (IE) tento týden ve svém článku napsal, že podle veřejně dostupných dat Rusko nejméně do roku 2020 nakupovalo vojenské vybavení ze zemí Evropské unie včetně České republiky, přestože unie v roce 2014 zavedla embargo na export zbraní a souvisejícího materiálu. Některé ze zbraní dodaných z EU by podle něj nyní Rusové mohli používat ve válce proti Ukrajině.

  V průzkumu se poprvé víc Rusů vyslovilo pro jednání než pro pokračování války

Německá společnost Bosch, která je největším dodavatelem automobilových součástek na světě, oznámila, že omezuje své aktivity v Rusku. Firma už pozastavila dodávky součástek pro nákladní automobily ruským zákazníkům, čímž reagovala na obvinění, že součástky se využívaly k vojenským účelům. Bosch také předpokládá, že zcela přeruší výrobu ve všech svých ruských továrnách. Podnik v Rusku zaměstnává kolem 3500 lidí, napsal web Automotive News Europe.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com