Rusko zakázalo vstup do země britskému premiérovi a dalším členům vlády

Autor: POOL | Informace: REUTERS

Rusko zakázalo vstup do země britskému premiérovi Borisu Johnsonovi, ministryni zahraničí Liz Trussové, ministru obrany Benu Wallaceovi a dalším deseti členům vlády a politikům, uvedla dnes ruská agentura Interfax. Ruská diplomacie se tak rozhodla s ohledem „na nepřátelské kroky britské vlády“.

Na seznamu je rovněž britský ministr spravedlnosti Dominic Raab či ministr financí Rishi Sunak. „Tento krok byl učiněn s ohledem na bezprecedentní kroky britské vlády, zejména pokud jde o uvalení sankcí na vysoké ruské představitele,“ citovala z prohlášení diplomacie agentura Reuters.

Ruské ministerstvo má prý v plánu tento seznam brzy rozšířit o další politiky a poslance, kteří „rozdmýchávají protiruskou hysterii a tlačí Západ k tomu, aby v dialogu s Moskvou používal jazyk plný hrozeb“. Jak ministerstvo dodalo, klíčoví členové britské vlády mají zakázán vstup do Ruska „kvůli rozpoutání bezuzdné informační a polické kampaně, jejímž cílem je mezinárodně izolovat Rusko a dusit naší ekonomiku“.

Rusko již v březnu zakázalo vstup do země americkému prezidentu Joe Bidenovi a 12 dalším americkým představitelům. Jsou mezi nimi mimo jiné ministr zahraničí Antony Blinken, ministr obrany Lloyd Austin, ale i bývalá americká první dáma a někdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová a syn nynějšího šéfa Bílého domu Hunter Biden.

Spojené státy a jeho spojenci včetně Evropské unie zavedly proti Rusku několik sérií sankcí kvůli rozsáhlé vojenské invazi na Ukrajinu. Tu ruský prezident Vladimir Putin zahájil 24. února.

ČTK

  Němečtí farmáři protestovali proti škrtům; zablokovali i přechody s ČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com