Zeman dnes jmenuje Řehku náčelníkem generálního štábu

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenuje Karla Řehku náčelníkem generálního štábu. Dosavadní ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a bývalý velitel armádních speciálních sil ve funkci vystřídá Aleše Opatu, kterému na konci srpna končí v armádě služební poměr. Úřadu se ujme 1. července.

Vláda schválila Řehkovu nominaci na návrh ministryně Jany Černochové (ODS) začátkem června. Před tím ji Černochová projednala s prezidentem, shodli se, že je jejich společným kandidátem. O několik dnů později nominaci projednal sněmovní branný výbor. Byla tím splněna zákonná podmínka, aby Zeman mohl Řehku jmenovat do funkce.

Černochová už dříve řekla, že Řehkovým zadáním bude dokončení modernizace armády, bude se muset zabývat také českým předsednictvím v Radě EU a následky války na Ukrajině.

Vedle jmenování Řehky má Zeman na programu i udělení povýšení a jmenování rektora a soudce. Vláda v květnu za nového rektora Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) schválila dosavadního prorektora Zdeňka Horáka. Funkční období má začít 24. července a mělo by trvat do července 2026.Jmenování má podle informací ČTK převzít také Věra Oravcová, která se má stát novou předsedkyní Krajského soudu v Plzni. Předchozí šéf plzeňského krajského soudu Alexandr Krysl, který byl ve funkci od října 2020, rezignoval koncem letošního ledna. Oravcová poté instituci vedla jako pověřená předsedkyně.

ČTK bude ve středu 15. června od 15:15 vysílat z Pražského hradu, kde prezident Miloš Zeman propůjčí generálskou hodnost, v 15:30 pak jmenuje Karla Řehku náčelníkem generálního štábu.

  Silničáři začali vyznačovat dopravní omezení na Barrandovském mostě. Oprava začne v pondělí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com