Ministři obrany NATO budou jednat o dalších zbraních pro Ukrajinu

Další podpora Ukrajiny a posilování obrany Severoatlantické aliance před ruskou hrozbou budou hlavními tématy bruselské pracovní večeře, kterou dnes začíná dvoudenní schůzka ministrů obrany NATO. Již odpoledne se v centrále NATO sejdou zástupci zemí poskytujících Kyjevu zbraně, aby v rámci kontaktní skupiny koordinovali další společný postup.

Ukrajinské vedení žádá Západ o nové zbraně v době pokračující ruské ofenzivy na východě země pravidelně. Podle úterního vyjádření ministerstva obrany dostal Kyjev jen desetinu zbraní, o které si řekl. Šéf Pentagonu Lloyd Austin se dnes odpoledne s kolegy z aliančních a partnerských zemí bude radit, jak co nejefektivněji a nejrychleji dodat na Ukrajinu zbraně potřebné k odražení útoku. Kyjev tvrdí, že k ukončení války potřebuje na 1000 houfnic, 500 tanků, 300 salvových raketometů, 2000 obrněných vozidel a 1000 dronů.

Západní země slíbily Ukrajině zbraně odpovídající standardům NATO včetně moderních amerických raketometů. Mnohé dodávky však váznou a spojenci chtějí vedle samotného arzenálu řešit i logistiku.

ČTK

  Omezení při cestování na Slovensko se nebude týkat ani dopravců

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com