Výchovné za pár let u nových penzí asi nahradí fiktivní odvody za dobu péče

Takzvané výchovné, o které se zvedají penze od letoška, se za pár let přestane u nových důchodů vyplácet. Nahradit ho mají fiktivní odvody za dobu péče o děti i případný společný základ manželů, a to nejspíš od roku 2026 či 2027. Novinářům to dnes řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Počítá s tím, že jinak se podoba bonusu 500 korun za dítě v nejbližší době nejspíš měnit nebude. Zohlednění fiktivních odvodů za dobu péče a možnost společného základu manželů pro výpočet výše důchodu obsahuje vládní reforma penzí.

„Počítám s tím, že výchovné bude fungovat v principu jako doposud. Pokud by mělo dojít k nějakým úpravám, tak jsem o tom mluvil s panem ministrem financí, že jsem diskusi otevřen. Jsem u toho ale velmi obezřetný. Je důležité, aby výchovné řešilo důsledky neférově a nespravedlivě nastaveného systému. V našem návrhu reformy je ale samozřejmě to, abychom řešili příčinu,“ uvedl Jurečka.

Loni v prosinci vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) průměrnému seniorovi penzi 19.755 korun a průměrné seniorce 16.484 korun. Letos po zavedení výchovného na konci prvního čtvrtletí průměrný starobní důchod muže činil 20.723 korun a ženy 18.290 korun. Za nižšími penzemi žen jsou nižší výdělky, a to v průměru o 15 procent a na stejných pozicích o desetinu. Za rozdílem je podle nedávného výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR ze 30 procent právě rodičovství.

Vládní reforma počítá s dobrovolným společným vyměřovacím základem manželů za dobu manželství. Odvedená suma z výdělků by se tak mezi ně při stanovení výše důchodu rozpočítala. Fiktivní základ pak představuje zohlednění odvodů z průměrné mzdy za dobu péče, kdy člověk nevydělává a neplatí pojistné. Penzi by to mohlo zvednout podle podkladů ministerstva práce k reformě o zhruba 500 korun. Při dřívějším návratu do práce by se pak fiktivní základ mohl připočítat ke skutečnému příjmu.

  Zeman se sejde s Babišem v Lánech, o čem budou jednat, politici nesdělili

„Bude to opravdu zásadní změna, která vyřeší příčiny, proč jsme výchovné zaváděli. Pak přijde nějaký moment, kdy se ty nástroje prolnou a ten rodinný vyměřovací základ bude schopen plnohodnotně nahradit výchovné… V jakém datu přesně moment prolnutí a nahrazení nastane, odpověď dneska dát neumím. Bude to o rok nebo o dva později než v roce 2025,“ uvedl Jurečka. Podle něj se jedná o technické řešení.

Nárok na výchovné má teď ten z rodičů, který pečoval víc. ČSSZ automaticky zvedla v lednu penzi 1,4 milionu žen za tři miliony jejich dětí. Ostatní o bonus žádají. Letos by výdaje měly činit asi 19 miliard korun, v dalších letech porostou. Bonus za dítě prosadila krátce před posledními parlamentními volbami v roce 2021 tehdejší Sněmovna. Z čeho se výplata pokryje, neřešila.

Podle Národní ekonomické rady vlády (NERV) je výchovné jedna z největších nových výdajových položek rozpočtu bez zajištění odpovídajících příjmů. NERV doporučoval bonus zrušit. Experti na rodinnou politiku radili zaměřit se na rovné odměňování, zajištění dostatku školek a zkrácení rodičovské.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com