V Krupce na Teplicku se shromáždily stovky Romů, volají po větší bezpečnosti

V Krupce na Teplicku se odpoledne shromáždily odhadem tři stovky Romů, volají po větší bezpečnosti. Vydali se na pochod městem, který zatím skončil u policejní služebny. Policie na akci dohlíží. Napětí v Krupce vyvolal nedělní konflikt mezi několika lidmi na místním sídlišti. Kriminalisté obvinili z výtržnictví třiatřicetiletého muže z Moldavska, informovala policie na twitteru. Muže cizinecká policie vyhostí. Policie již dříve vyvrátila informace, které se objevily na sociálních sítích, že se nedělního incidentu zúčastnili Ukrajinci.

Demonstranti se dnes sešli na sídlišti před jedním z panelových domů, kde se incident v neděli odehrál. Radnice dostala informaci o shromáždění, pochod městem ale nepovolila. Důvodem bylo zajištění průjezdnosti ulic. Starosta Jan Kuzma (ANO) se v proslovu k demonstrantům na sídlišti snažil uklidnit situaci. Podle něj není možné vyzývat občany k tomu, aby vzali bezpečnost do svých rukou. Mezi řečníky se vystřídali místní zástupci romské komunity s lidmi, kteří přijeli z Prahy a jiných měst.

Po zhruba hodině se demonstranti vydali ke služebně policie. Dovnitř povolil antikonfliktní tým vstoupit dvěma lidem, ti by potom měli promluvit k davu. Policie požaduje, aby účastníci demonstrace uvolnili přilehlou silnici. Někteří z účastníků vyzývali, aby se šlo k ubytovně, kde bydlí Ukrajinci.

Nedělní incident se stal na sídlišti Maršov, někteří účastníci byli podle policie podnapilí. Server Romea.cz napsal, že desítky Romů demonstrovaly v Krupce již v neděli před policejní stanicí. Kriminalisté dnes uvedli, že po provedených úkonech předají obviněného muže z Moldavska cizinecké policii, která povede řízení o vyhoštění.

V červnu vzniklo napětí mezi Romy a Ukrajinci v Brně po incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě. V půlce června kvůli tomuto incidentu uspořádali Romové v Brně demonstraci.

  Druhý úsek metra D vyjde na 30 mld. Kč, postaví ho sdružení firmy Subterra

Počátkem července zasahovala policie v Pardubicích u potyčky zřejmě 18 lidí. Jeden z účastníků konfliktu byl lehce zraněn. Policie po konfliktu zadržela tři lidi, věc vyšetřuje, národnost účastníků potyčky nekomentovala. Server Romea uvedl, že šlo o konflikt mezi skupinou Romů a trojicí mužů, údajně z Ukrajiny, lehce zraněn byl podle webu jeden z Romů. V Pardubicích následující den, 2. července, protestovaly stovky Romů, kteří požadovali zajištění bezpečnosti.

Asociace Romských občanských iniciativ Evropy adresovala ukrajinskému prezidentovi otevřený dopis, ve kterém uvádí, že roste napětí mezi Romy a uprchlíky z Ukrajiny. Viní z toho mimo jiné českou vládu, která podle asociace neumí srozumitelně komunikovat s občany.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com