Starostové se budou na sobotním sněmu věnovat evropským i krajským volbám

Nadcházejícím evropským a krajským volbám se budou věnovat vládní Starostové a nezávislí na svém 13. republikovém sněmu. V Olomouci na něm mezi hosty promluví premiér Petr Fiala (ODS) a zástupci dalších stran vládní koalice, osobně nedorazí zástupce Pirátů. Sněm není volební, nové vedení si bude STAN volit v příštím roce. ČTK o tom dnes informovala mluvčí hnutí Sára Beránková.

Vedle premiéra by měl na sněmu promluvit také předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nebo poslanec a místopředseda TOP 09 Michal Kučera. Za Piráty pak předseda strany a vicepremiér Ivan Bartoš pošle videozdravici. „Pan předseda Bartoš pošle videozdravici, má o víkendu dlouhodobě naplánovanou účast a přednášku na Comic Conu, kterého se jako vicepremiér pro digitalizaci účastní každý rok,“ sdělila ČTK mluvčí Pirátů Lucie Švehlíková.

Podobně vystoupil ve videozdravici předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan na pirátském sjezdu letos v lednu. Koalice Pirátů se STAN skončila ve sněmovních volbách v roce 2021 na třetím místě za Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a ANO a získala 37 mandátů. Piráti, kteří do uskupení vstupovali jako silnější strana, však kvůli preferenčním hlasům obsadili v dolní komoře jen čtyři křesla. Podle pirátské volební analýzy porušovali před volbami Starostové koaliční dohodu propagací svých kandidátů a výzvami ke kroužkování, zástupci STAN to odmítli.

V poslední době Piráty a STAN rozděluje mimo jiné pohled na právo nominovat českého kandidáta na eurokomisaře. Rakušan serveru Novinky.cz a deníku Právo předminulý týden sdělil, že dál počítá s ústní dohodou s Fialou, že eurokomisaře navrhne jeho hnutí. Bartoš v prosinci ČTK řekl, že dává smysl navrhnout na eurokomisaře dva kandidáty, tedy jednoho za Piráty a jednoho za STAN. Fiala ve středu v pořadu televize CNN Prima News řekl, že dohodu o nominaci chápal tak, že bude náležet hnutí STAN. Je ale podle něj na STAN a Pirátech, aby si to vyjasnili.

  Čeští vojáci v Polsku loni vycvičili téměř 1000 Ukrajinců, výcvik pokračuje

Na sobotním sněmu promluví Rakušan a také předseda poslaneckého klubu hnutí Josef Cogan a předseda senátorského klubu Jan Sobotka. Jako host se zúčastní předseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj a liberecký hejtman Martin Půta.

Část sněmu bude věnována červnovým volbám do Evropského parlamentu, do kterých STAN kandiduje v čele s ekonomkou a bývalou prezidentskou kandidátkou Danuší Nerudovou. Ta by měla podle Beránkové na sněmu v evropském bloku vystoupit spolu s dvojkou na kandidátce a někdejším poslancem hnutí Janem Farským. Starostové se chtějí ve volbách do europarlamentu soustředit na kvalitu života v regionech, přívětivost Evropy pro mladé lidi, lepší ochranu proti migraci či na potravinovou soběstačnost. Tlačit chtějí na snižování emisí skleníkových plynů nebo vítězství Evropy v boji s dezinformacemi.

O Nerudové mluví Rakušan jako o možné kandidátce na eurokomisařku, mezi případnými nominacemi do Evropské komise se v médiích objevilo také jméno ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN).

V odpoledním bloku plánuje hnutí představit lídry a priority do krajských voleb, které se v Česku uskuteční na podzim.

Předsednictvo Starostové volili naposledy v červenci 2022, na mimořádném sněmu v Hradci Králové obhájil mandát předsedy Rakušan. Sněm reagoval na korupční kauzu spojenou s pražským dopravním podnikem, v níž figurovali i politici STAN. Mandát získal Rakušan na dva roky, podle Beránkové si ale strana odhlasovala posun, aby se volební období srovnalo s pravidelným harmonogramem před mimořádným sněmem.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com