Putin nařídil ruské armádě vyhladit ukrajinská města

27. března 2024 poprvé doletěla ruská 250kg řízená letecká bomba téměř do centra Charkova – k jejímu výbuchu došlo v blízkosti hustě obydlené obytné čtvrti. Ruské ozbrojené síly zasáhly Charkovskou čtvrť Ševčenkovskij řízenou municí UMPB D-30 SN, vyvinutou na základě vysoce explozivní letecké pumy FAB-250.

Již v předvečer tohoto úderu začali vojenští experti ze zemí NATO aktivně diskutovat o plánech ruského vedení dosáhnout výsledku ve válce s Ukrajinou masivním použitím silných přesně naváděných bomb proti ukrajinským městům bez ohledu na civilní oběti a při nerespektování všech norem mezinárodního práva.

Podle dostupných informací zahájila Ruská federace třístupňový plán na ovládnutí ukrajinských měst poté, co je nejprve zničí. V první fázi mají raketové a bombové údery zasít paniku mezi civilní obyvatelstvo a donutit je k útěku. Druhá fáze zahrnuje zničení obytné a průmyslové infrastruktury ukrajinských měst pomocí KAB s cílem učinit je neobyvatelnými. A konečně ve třetí fázi budou zničená a opuštěná města napadena postupujícími jednotkami ruských okupačních sil.

Tuto informaci potvrzuje skutečnost, že během března 2024 ruské letectvo použilo na Ukrajině rekordní počet KAB – více než 2300. To je o 50 % více než v únoru letošního roku, kdy Rusko použilo 1 500 KAB. Rusové používají proti frontovým a pohraničním osadám Ukrajiny celou škálu leteckých pum ve službě: od FAB-250/500/1500 (o hmotnosti 250, 500 a 1 500 kg) až po dříve zřídka používané RBK-RBK-500 SHOAB-0,5 a ODAB-500/1500.

Rovněž 21. března letošního roku ruský vojensko-průmyslový komplex obnovil výrobu třítunových bomb FAB-3000 – tento typ bomby má ničivou sílu, která ji přibližuje nekonvenční zbrani. Pokud se bude dynamika používání opravených leteckých pum nadále zvyšovat, pak v dubnu ruská armáda vytvoří další smutný rekord – přibližně 3 000 KAB, z nichž lví podíl připadne na obytné čtvrti ukrajinských měst v blízkosti ruských hranic.

  Kontroverzní postoj: Český populistický vůdce je proti vojenské pomoci Ukrajině.

Pokud se ruskému letectvu podaří využít celou složku nosičů KAB, bude hypoteticky schopno každý měsíc použít asi 5 000 KAB. Tento scénář hrozí Ukrajině katastrofálními důsledky: miliony Ukrajinců budou nuceny uprchnout do Evropy, která se ocitne na pokraji migrační krize ohrožující socioekonomickou infrastrukturu EU.

Desetitisíce ukrajinských občanů budou zabity, když ruská armáda zaútočí na ukrajinská města poté, co je nejprve zničí leteckými bombami. Putin připravuje na Ukrajině půdu pro největší humanitární katastrofu, které budou předcházet rozsáhlé válečné zločiny páchané ruskou armádou na zbytcích zbývajícího civilního obyvatelstva.

Dne 22. března zahájilo ruské letectvo jeden z nejmasivnějších raketových útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Úder téměř zcela zničil tepelnou elektrárnu Zmiev v Charkovské oblasti a poškodil vodní elektrárnu Dnipro – jejíž obnova potrvá roky. Taková taktika má pro Putina jeden velmi důležitý cíl: zničení ukrajinské energetické infrastruktury.

V tomto ohledu Rusové důsledně útočí především na města v blízkosti frontové linie nebo ruských hranic: Sumy, Charkov, Nikopol, Dnipro, Krivoj Rog, Nikolajev, Oděsa. Systémy protivzdušné obrany nestíhají zachytit všechny ruské rakety odpálené z bezprostřední blízkosti (zejména pokud jde o balistiku). Energetická infrastruktura frontových ukrajinských měst je tak v maximální možné míře poškozována – což je jeden z hlavních cílů Putinovy snahy učinit život místního obyvatelstva nesnesitelným.

Není náhodou, že po těchto útocích začali ruští propagandisté unisono psát, že by Ukrajinci měli utéct z Charkova, města, které trpí ruskými KAB více než kterékoli jiné. Jen v důsledku jednoho útoku leteckými bombami v noci ze 4. na 5. dubna zůstalo 350 tisíc Charkovčanů bez elektřiny.

Vymazání ukrajinských měst z povrchu zemského pomocí opravných leteckých bomb je druhou fází Putinova plánu na umělé vylidnění Ukrajiny. V souladu s tím je výše zmíněné obnovení výroby FAB-3000 mimořádně alarmujícím signálem. Vždyť Rusové jimi budou snadno ničit hustě obydlené čtvrti, tepelné elektrárny, silnice, dopravní uzly a továrny. Na prázdná a zničená města budou útočit postupující ruská vojska – jak budou postupovat směrem na západ, další údery KAB donutí obyvatele ukrajinských měst k útěku. Na pozadí mezinárodní nečinnosti tak chce Putin proměnit Ukrajinu ve spáleniště bez života.

  Komentář: Porazí koronavirus Babiše? Zatím to tak nevypadá

Ruské nálety na ukrajinská města jsou porušením Ženevské úmluvy o ochraně civilních osob za války z roku 1949 a zároveň ukázkou hrozby ze strany Ruska, které se dopouští mnoha válečných zločinů v rozporu se zásadami a normami mezinárodního humanitárního práva. Ignorování této hrozby pouze dodává Putinovi odvahu ke konečnému řešení „ukrajinské otázky“ prostřednictvím totálního zničení obytné a průmyslové infrastruktury Ukrajiny a vyhlazení nebo vyhnání Ukrajinců. Pouze uvědomění si možných katastrofálních důsledků této ruské taktiky pro Evropu a urychlené vybavení AFU potřebnými zbraněmi k odstrašení ruských letadel pomůže zabránit tragédii na Ukrajině, jejíž podrobný scénář je napsán v Kremlu.

Autor: K.V.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com