Česko podpoří odminování Ukrajiny, zapojí se do koalice 17 zemí

Česká republika podpoří snahu Ukrajiny o odminování jejího území. Česko se zapojí do takzvané odminovací koalice, kterou vede Litva a kterou tvoří 17 zemí. Dohodu o záměru ustanovit příslušnou koalici v Bruselu podepsala česká ministryně obrany Jana Černochová, informovalo na sociální síti X ministerstvo obrany. Praha nabízí Kyjevu výcvik několika desítek ukrajinských pyrotechniků.

Cílem koalice je reagovat na potřeby Ukrajiny podporou ukrajinských kapacit pro odminování, a to jak pro humanitární, tak pro bojové účely, napsalo ve svém prohlášení české ministerstvo obrany. Dlouhodobým cílem je usilovat o pomoc ukrajinskému ministerstvu obrany a ozbrojeným silám při rozvoji odminovacích jednotek v souladu se západními standardy.

„V důsledku války jsou na Ukrajině zaminována rozsáhlá území. Česká republika nabízí na letošní rok výcvik několika desítek ukrajinských pyrotechniků, kteří Ukrajině pomohou následky ruské invaze odstranit,“ uvedla Černochová.

Spojenci v odminovací koalici ve svém prohlášení mimo jiné konstatují, že se na snaze odminovat ukrajinské území mohou podílet finančními příspěvky, materiálními dary nebo výcvikem v oblasti humanitárního i bojového odminování.

Ukrajina se už téměř dva roky brání ruské invazi a tamní úřady odhadují, že přibližně třetina ukrajinského území je potenciálně zaminována nebo se tam nachází nebezpečný válečný odpad. Kyjev se obává, že vyčištění postižených regionů může trvat desítky let.

ČTK

  Zločiny spáchané Ruskem na Ukrajině jsou rozšířené a systematické, což je typické pro genocidu - Generální prokurátor Ukrajiny Andriy Kostin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com