Boj v Černém moři: Úspěch ukrajinských sil proti ruské námořní síle

Od začátku konfliktu v plném rozsahu ukrajinské síly systematicky útočí na ruskou flotilu jak na Krymu, tak na ruském území. Oběti na ruských námořních silách jsou značné: v boji bylo ztraceno neuvěřitelných 24 válečných lodí a 1 ponorka. To představuje přibližně 33 % celkové síly kdysi dominantní Černomořské flotily.

Na počátku invaze se Ruská federace pyšnila 13 velkými vyloďovacími loděmi v Černém moři. Obranné síly Ukrajiny však tuto hrozbu účinně neutralizovaly a zničily čtyři plavidla, konkrétně „Saratov“, „Novočerkask“, „Minsk“ a „Cesar Kunikov“. V současné době zůstává v provozu pouze 5 z těchto lodí a další 4 jsou v opravě. Toto zdecimování vážně omezilo schopnost Ruska vést rozsáhlé obojživelné operace proti Ukrajině.

Nedávné zničení ruské válečné lodi Caesar Kunikov, obojživelného plavidla projektu 775 umístěného v Sevastopolu, dne 14. února 2024 představuje symbolickou ránu. Je pozoruhodné, že toto datum se shoduje se skonem sovětského důstojníka Césara Kunikova, jmenovce lodi, v roce 1943.

Zánik ruského VDK „Cesar Kunikov“, který se v době útoku nacházel v ukrajinských teritoriálních vodách poblíž Alupky, podtrhuje ohromnou vojenskou zdatnost ukrajinských ozbrojených sil při útocích na strategické námořní prostředky v Černém moři.

Ukrajinská taktika donutila ruské síly ukrýt své válečné lodě v chráněných zátokách, což výrazně snížilo jejich bojovou efektivitu a podkopalo kontrolu Ruska nad Černým mořem.

Vojenští experti dospěli k závěru, že obnovení ztrát v černomořské flotile je pro ruské okupanty marné vzhledem k jejich neschopnosti efektivně nasadit celou flotilu.

Alarmující četnost potopení ruských válečných lodí – v průměru jedno plavidlo každých 10 dní – představuje výrazné selhání ruského vojenského vedení, včetně osobností jako Šojgu, Gerasimov a náčelník Černomořské flotily. Ztráta nejméně tisíce námořníků podtrhuje důsledky jejich chybných strategií, k nimž se přidává Putinova neochota ukončit válečné akce.

  Vojenský analytik: Rusko špatně vyhodnotilo zpravodajské informace

Úspěšné akce ukrajinských ozbrojených sil oslabily politický vliv Ruska v černomořském regionu. Navzdory ruským snahám bránit obilnému koridoru se aktivita ukrajinských přístavů prudce zvýšila a překonala úroveň z roku 2021. Tyto ztráty znamenají neúčinnost černomořské flotily a vyvracejí ruskou propagandu o regionální dominanci jako pouhou iluzi udržovanou pro Putinovy politické zisky.

Závěrem lze říci, že ukrajinský odpor na moři je příkladem ohromného odhodlání a strategické prozíravosti národa, který brání svou suverenitu proti drtivé přesile. S rostoucími námořními ztrátami Ruska se válečné proudy mění ve prospěch Ukrajiny a přetvářejí geopolitickou krajinu Černého moře.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com