Zemřel výtvarník Pavel Reisenauer, známý svými kresbami pro Respekt

Ve věku 62 let zemřel výtvarník Pavel Reisenauer, známý svými kresbami pro týdeník Respekt. O jeho úmrtí dnes informoval časopis na síti X. Reisenauer byl součástí časopisu podle šéfredaktora Erika Taberyho od roku 1990. V minulosti mimo jiné obdržel novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského.

Autor obálek a dalších kreseb v Respektu Reisenauer získal cenu za rok 2008. Nadace Český literární fond mu ji udělila za jedinečnou výtvarnou reflexi domácího i světového dění. „Z ceny mám samozřejmě radost, ale je zajímavé, že jsem ji dostal přesto, že nejsem novinář,“ řekl při převzetí ceny výtvarník ČTK.

S Respektem byl Reisenauer spjatý od jeho počátku. Podle šéfredaktora nejdříve pomáhal s grafickou úpravou a následně začal připravovat titulní strany. „Za léta se jeho kreslířské umění propracovalo k dokonalosti. Kresby jsou také kronikou porevolučního dění v naší zemi. Byl nekorektní, ale zároveň nesmírně citlivý ilustrátor. Vysmíval se lidem u moci, ale prožíval osud lidí, kteří většinou žili na okraji. Těm se i snažil pomáhat,“ konstatoval Tabery.

Předtím, než začal pracovat pro Respekt, dělal Reisenauer topiče v kotelně pražské fakultní nemocnice a nočního hlídače u národního podniku Průmstav. V rozhovoru, který vyšel před pěti lety k 30. narozeninám Respektu, poznamenal, že výhodou těchto zaměstnání pro něj bylo i to, že tam mohl malovat. Proč nešel po gymnáziu studovat kresbu, odůvodnil mimo jiné tím, že ho to nelákalo a raději vše dělal sám.

První číslo Respektu vyšlo v březnu 1990. Předchůdcem týdeníku byl Informační servis, který se zrodil v listopadu 1989 a vytvářeli ho lidé z okruhu samizdatových kulturních časopisů Sport a Revolver Revue.

ČTK

  Dvě vakcíny budou v Česku jen pro starší 60 let, rozhodli odborníci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com