Po srážce autobusů u Brna 76 zraněných a jeden mrtvý, D2 byla hodiny uzavřená

Šestasedmdesát zraněných a jednoho mrtvého si vyžádala dnešní srážka autobusů na dálnici D2 u Brna, která byla několik hodin uzavřena v obou směrech. Těžké zranění utrpělo 14 lidí. Zasahovalo 26 zdravotnických posádek a pro těžce zraněné letěly tři vrtulníky, na místě byli také hasiči a policisté. Jeden vůz patřil společnosti FlixBus. Podle mluvčího firmy Tomáš Beránka do něj zezadu narazil jiný autobus. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) České televizi řekl, že v jednom z autobusů seděli cizinci, zřejmě Indové.

Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška ČTK potvrdil, že jeden člověk při nehodě zemřel. Policisté na twitteru uvedli, že to byl řidič jednoho z autobusů. Z desítek zraněných mělo 14 lidí těžká poranění a ostatní středně těžká a lehká. „Zranění zahrnovala zlomeniny či otevřené rány. Zásah na místě již skončil, všichni zranění bylo dopraveni do jihomoravských nemocnic, nebylo nutné nikoho převážet mimo kraj,“ řekla ČTK v 17:45 ředitelka jihomoravské zdravotnické záchranné služby Hana Albrechtová.

Pro těžce zraněné přiletěly na místo vrtulníky z Jihomoravského a Olomouckého kraje a z Vysočiny. Záchranáři také nasadili velkokapacitní vůz ATEGO, který je určen především k evakuaci a hromadným transportům lidí.

Hasiči kvůli nehodě vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř. U nehody bylo 15 jednotek hasičů, kteří z havarovaných vozů vyprostili 12 lidí. Vyslali na místo i psycholožku. Byl aktivován tzv. traumaplán, což znamená okamžité zahájení činností potřebných pro zajištění neodkladné péče při příjmu většího počtu pacientů. „Traumaplán je aktivovaný v brněnských nemocnicích, v nemocnici Břeclav, Vyškov a Ivančice, informované jsou i fakultní nemocnice v Olomouci a Hradci Králové,“ uvedla Albrechtová.

Brněnské městské nemocnice, Úrazová nemocnice v Brně a Nemocnice Milosrdných bratří, vyšetřily v souvislosti se srážkou autobusů celkem 30 pacientů. „Zranění lidé jsou převážně ze zahraničí,“ sdělila v tiskové zprávě mluvčí Úrazové nemocnice Andrea Šromová. Úrazová nemocnice přijala osm pacientů se středně těžkými a těžkými úrazy. Všichni byli hospitalizováni, jeden leží na ARO. Nemocnice Milosrdných bratří přijala 22 lidí s lehčími úrazy. Hospitalizováni z nich byli čtyři, z toho jedna žena na JIP. Ostatní pacienti byli podle Šromové po vyšetření propuštěni. Bylo pro ně zajištěno náhradní ubytování a doprava.

  Fiala: Zvyšování věku by se netýkalo lidí, kteří mají krátce před penzí

Práci záchranářů ocenil i premiér Petr Fiala (ODS). „Děkuji záchranným složkám za rychlou reakci,“ napsal na twitteru. „Myslím na všechny zraněné a vyjadřuji upřímnou soustrast blízkým řidiče, který přišel o život,“ uvedl.

Všem, kteří s řešením následků nehody pomohli, poděkoval prostřednictvím twitteru za profesionální práci v tak náročné situaci také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Nehoda se stala mezi sjezdy na Chrlice a Blučinu. Mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka ČTK řekl, že nehoda se stala ve směru na Brno. Podle mluvčího společnosti FlixBus, které jeden z vozů patří, narazil do autobusu firmy zezadu jiný autobus. Při srážce se vysypalo sklo zhruba do třetiny autobusu, řekl mluvčí FlixBusu Beránek. „V současné době nejsou k dispozici žádné potvrzené informace o příčinách nehody,“ doplnil. ČT řekl mluvčí FlixBusu, že zemřelým není řidič autobusu této firmy. Autobus FlixBusu jel z Budapešti do Prahy.

Nehoda autobusů uzavřela dálnici D2 na několik hodin v obou směrech. Provoz se zastavil krátce před 16:00. V 17:48 byla dálnice ve směru na Břeclav otevřena. Směr na Brno, v němž se nehoda stala, zůstal uzavřený po více než sedm hodin. Policisté na twitteru oznámili, že byl otevřen až krátce po 23:00. Kvůli uzavírce se vytvořily kolony nejen na D2, ale i na sjezdech z D1 na D2 a na souběžné silnici číslo 52 na Rajhrad.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com