Na Ukrajině existuje příležitost zničit Krymský most a Medvěděv varuje před „soudným dnem“.

Most spojující pevninské Rusko a Krym je v posledních týdnech opět cílem ukrajinských vojenských stratégů. Bývalý vysoký představitel NATO minulý týden také potvrdil, že most je nyní potenciálním strategickým cílem pro Kyjev. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv, místopředseda Rady bezpečnosti Ruska, v neděli řekl, že Ukrajina bude čelit „soudnému dni“, pokud se pokusí dobýt Krym znovu vojenskými prostředky, uvedla agentura Interfax.

Ukrajinská armáda by mohla použít americký raketový systém HIMARS k zasažení ruských cílů na Krymu, včetně lodí Černomořské flotily, řekl v sobotu mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Vadim Skibickyj.

Oleksij Arestovič, poradce náčelníka generálního štábu ukrajinského prezidenta, mezitím dodal, že „jakmile se objeví první technická možnost“, bude cílem útoku Kerčský most.

Na Ukrajině existuje příležitost zničit Krymský most a Medvěděv varuje před „soudným dnem“.

Právě tento most, který Rusko postavilo v roce 2018, má pro Kreml důležitou symbolickou hodnotu. Ukrajinští představitelé však o možnosti raketového útoku veřejně hovořili až v posledních týdnech.

Opatrné začíná být i Rusko, což se nepromítá jen do současného Medveděva. Rusko možná přesunulo svou flotilu ze Sevastopolu na Krymu do větší vzdálenosti v reakci na přítomnost raket HIMARS, řekl v pondělí mluvčí Oděské regionální vojenské správy Šerši Blačuk s odkazem na ozbrojené síly.Novorossijsk.

Na informace o možném útoku na most reagoval i ruský poslanec zastupující Krym Michail Šeremet, podle kterého by se Ukrajina v takovém případě „z ruské odpovědi na tento krok nevzpamatovala.“ Okolí mostu je podle něj nyní dostatečně ochráněné. „Pokus o útok na Krymský most by byl výzvou ke zničujícímu úderu na rozhodovací centra v Kyjevě, vojenskou infrastrukturu a logistické kanály pro dodávky zbraní,“ pohrozil.

Kerčský most, který je s celkovou délkou téměř devatenácti kilometrů vůbec nejdelším v Evropě, začali Rusové stavět v roce 2016. Slavnostně ho otevřel prezident Vladimir Putin v květnu o dva roky později. Moskva si od ambiciózní stavby slibovala vytvoření přímého spojení Ruska s anektovaným Krymem a posílení cestovního ruchu z východu.

  USA rychle pošlou Kyjevu zbraně a protivzdušnou obranu, řekl Biden

Most se čtyřproudou dálnicí využívá ruská armáda už od začátku války hlavně k přesunu vojenské techniky a vojáků na jižní Ukrajinu. O plánovaném ukrajinském útoku na něj spekulovala média už před ruskými oslavami 9. května. Tehdy ukrajinská vojenská rozvědka oznámila, že získala technické parametry mostu.

Rusko útočí ze všech stran, proč by nemohla Ukrajina, ptá se generál

„Nepřekvapuje mě, že jsou Rusové, co se týče mostu, tak obezřetní. Je pro ně nesmírně důležitý,“ nechal se slyšet bývalý generál Severoatlantické aliance Philip Breedlove pro deník The Times. Most přes Kerčský průliv označil za „legitimní vojenský cíl,“ jehož zneškodnění by podle něj bylo zásadním strategickým i symbolickým postupem Ukrajiny.

Zdůraznil také, že se Rusové připravují na případný útok. Podél mostu umístili systémy, které dokázaly odklonit raketové střely. Existují lodě s reflexními radary, které mají zmást naváděcí systémy raket, nebo kouřové clony, které se snaží zakrýt mosty.

Minulý týden Rusko také posílilo svou protivzdušnou obranu na západním Krymu, zejména kvůli obavám z útoku na most. Ukrajina podle Bledela diskutuje o možnosti útoku na most se svými západními spojenci, když se ruské síly snaží potopit ukrajinské lodě dovážející obilí.

Útok podle něj most na určitou dobu znepřístupní. Masivní bombardování je podle Breedlova potřeba, pokud chce Kyjev zcela zrušit spojení mezi Ruskem a Krymem.

„Často se mě ptají, jestli by Ukrajina měla udělat tak radikální krok a proč by to měl Západ podpořit. Ale nerozumím takové kritice. (…) Rusko napadlo zemi a zaútočilo ze všech stran. Bylo to jako říkat Rogeru Federerovi, že hrát tenis s jednou rukou svázanou za zády a nemůže podávat,“ přirovnal generál.

 

  Stoltenberg: Země NATO slíbily Ukrajině další protivzdušné systémy

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com