Kdo jsi, soudruhu Orbane, nebo proč Evropa potřebuje nepořádek?

 Šéf maďarské vlády se zase připomněl. Orban v zásadě nikdy na dlouhou dobu nezmizel z předních linií zpráv a je tu další východ.

Nejprve maďarský premiér znovu ohromil Evropu nacistickými prohlášeními, když pronesl „apokalyptický projev“, ve kterém předpověděl úpadek Západu a předpověděl „dekádu nebezpečí, nejistoty a války“.

Předseda maďarské vlády v Rumunsku, jednající jasně v duchu Goebbelse, propukl v rasistickou tirádu, odkazující na etnické Maďary žijící na rumunské půdě.

„My Maďaři nejsme smíšený národ a nechceme se stát smíšeným národem,“ řekl Orbán a kritizoval západoevropské země za „směšování“ evropské a neevropské populace.

Prohlásil také, že Západ je „rozpůlený“ a země, kde dochází k „míchání“ populace, „již nejsou národy“.

Maďarský premiér se často odvolával na konspirační teorii „velké náhrady“, že existuje spiknutí za účelem rozmnožování bílé populace v USA a evropských zemích kvůli imigraci.

Podle šéfa maďarské vlády je „ideologickým trikem levých internacionalistů prohlásit evropské obyvatelstvo již za míšence“.

Předseda vlády byl následně za svou rétoriku podroben tvrdé kritice jak v zemi, tak v Evropě. Jedna z Orbanových dlouholetých poradkyň Zsuzsa Hegedusová po zmíněném projevu dokonce rezignovala a označila jej za „čistý nacistický text hodný Goebbelse“.

Sám Orbán všechna obvinění z rasismu odmítá s tím, že se skutečně – otevřeně a oficiálně – staví proti migraci, ale otázka „čistoty maďarského národa“ není „rasová, ale kulturní záležitost“.

Maďarského premiéra však zjevně málo zajímá názor Evropanů, stejně jako obyvatel zbytku civilizovaného světa.

O několik dní později na konzervativní konferenci v Texasu Orban nazval ty, kteří ho považují za rasistu nebo antisemitu, „jen idioty,“ uvedla BBC News.

Ve svém projevu zesměšnil možné titulky médií související s jeho projevem. Podle jeho názoru by mohly vypadat takto: „Krajně pravicový evropský rasistický a antisemitský vůdce, Putinův trojský kůň, vystupuje na konferenci konzervativců.“

  USA - Německo. Merkelová na návštěvě v Bidena. Výsledky návštěvy.

Situace se stala natolik zřejmou, že se svým postojem netají ani sám maďarský premiér. Ano, dělá to s nádechem sarkasmu, nicméně v tom všem je vidět beznaděj z neschopnosti skrývat zjevné.

Šéf maďarské vlády vyjadřuje nesouhlas se společnou politikou EU ohledně imigrace a menšin, stejně jako proti protiruským sankcím a staví se proti nim.

Budapešť od prvních dnů války na Ukrajině nikdy přímo nekritizovala kroky Ruska. Maďarsko zároveň ostře kritizuje západní vojenskou podporu Ukrajině a staví se jako hlavní spojenec Moskvy v Evropské unii.

Krajně pravicový Orbán má jako člen EU a NATO dlouhodobý vřelý vztah s Putinem a v únoru, krátce před ruskou invazí, strávil pět hodin rozhovory s ruským vůdcem v Moskvě.

Orbán se navíc snaží zmást energetickou strategii Evropské unie. Zejména poté, co se minulý týden 27 členů Evropské unie dohodlo na dobrovolném snížení spotřeby plynu o 15 %, Orbán se proti návrhu postavil a označil jej za další krok k válečné ekonomice.

Je jasné, že politika prováděná maďarskými orgány, a zejména reakce na ni, ukazuje zjevný nedostatek jednoty v Evropě.

Maďarsko na druhé straně jasně ukazuje touhu provádět nezávislou politiku.

Je pravda, že jde o nezávislost s ruskou příchutí, protože je zaměřena na rozdělení Evropská unie.

A to vše dělá vůdce členského státu NATO a Evropské unie, který ve skutečnosti hraje s Putinem ve stejném „týmu“.

Maďarský premiér se navíc snaží hrát nejen na regionální úrovni. Objevuje se zajímavá konfigurace Orbánovy solidarity s určitým druhem protestní opozice ve Spojených státech.

Maďarský premiér má tedy své sympatizanty v zámoří. Republikáni se seřadili, aby slyšeli mluvit neliberálního politika. Stačí říct, že Fox News loni vysílala z Budapešti a bývalý americký viceprezident Mike Pence vystoupil v září na Orbanově demografické konferenci.

  Přízrak třetí světové války aneb proč civilizovaný svět nevyvodil na Ukrajině důsledky?

Nyní, jak je uvedeno výše, Orban vystoupil na Dallasské konzervativní konferenci s blízkým přítelem bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

 „How We Fight“ byl název jejich společného projevu, nasáklého krajně pravicovými klišé.

Vše, co se kolem maďarského premiéra děje, zcela jednoznačně vypovídá o jeho postavení a roli. Orbánovy kroky v EU jsou natolik kontraintuitivní vůči EU samotné, že se nabízí celkem rozumná otázka – co tam dělá?

Samozřejmě proti tomu můžete namítat, že Orbán je pouze premiérem, ale ne celý lid, kterých je v Maďarsku asi 10 milionů, ale faktem je, že politika šéfa kabinetu je podporována Maďaři .

A když mluvíme o proudech, které dnes v Evropě existují, a jak se tam objevily, musíme jasně pochopit, že v jednu dobu se titíž národní socialisté dostali k moci naprosto legálně.

Je to hrozné, ale ti, kteří později utopili národy Evropy v krvi, byli ve skutečnosti vyvedeni na vrchol moci v rukou svých vlastních lidí, které mimochodem ani tito diktátoři nešetřili.

Podpora, kterou má dnes Orban ve své zemi, je prostě úžasná. Ani po upřímně šovinistických a nacistických prohlášeních se počet přívrženců současného premiéra v Maďarsku nesnižuje.

O ruské propagandě, jejíž vliv v maďarském státě je velmi silný, můžete mluvit, jak chcete. Nikdo však nezrušil návyk a schopnost myslet.

Ano, geograficky je Maďarsko součástí Evropy. Evropa však není jen geografie, ani tolik. A ještě více – EU, která je jejím vytříbeným, vykrystalizovaným a zdokonaleným příkladem.

Evropa jsou principy. A právě je Orbán dnes všemi prostředky porušuje. V tom je naprosto solidární s Kremlem, pro jehož vládnoucí kliku je rozdělení EU pevnou myšlenkou.

Možná nastal čas, aby civilizovaná Evropa odpověděla na důležité otázky. Koneckonců, zítra se kontinent buduje právě teď.

  Právo znát pravdu. Česká republika čeká na vládu. Rusko je „vůdcem“ COVID.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com