Kdo jsi, soudruhu Orbane, nebo proč Evropa potřebuje nepořádek?

 Šéf maďarské vlády se zase připomněl. Orban v zásadě nikdy na dlouhou dobu nezmizel z předních linií zpráv a je tu další východ.

Nejprve maďarský premiér znovu ohromil Evropu nacistickými prohlášeními, když pronesl „apokalyptický projev“, ve kterém předpověděl úpadek Západu a předpověděl „dekádu nebezpečí, nejistoty a války“.

Předseda maďarské vlády v Rumunsku, jednající jasně v duchu Goebbelse, propukl v rasistickou tirádu, odkazující na etnické Maďary žijící na rumunské půdě.

„My Maďaři nejsme smíšený národ a nechceme se stát smíšeným národem,“ řekl Orbán a kritizoval západoevropské země za „směšování“ evropské a neevropské populace.

Prohlásil také, že Západ je „rozpůlený“ a země, kde dochází k „míchání“ populace, „již nejsou národy“.

Maďarský premiér se často odvolával na konspirační teorii „velké náhrady“, že existuje spiknutí za účelem rozmnožování bílé populace v USA a evropských zemích kvůli imigraci.

Podle šéfa maďarské vlády je „ideologickým trikem levých internacionalistů prohlásit evropské obyvatelstvo již za míšence“.

Předseda vlády byl následně za svou rétoriku podroben tvrdé kritice jak v zemi, tak v Evropě. Jedna z Orbanových dlouholetých poradkyň Zsuzsa Hegedusová po zmíněném projevu dokonce rezignovala a označila jej za „čistý nacistický text hodný Goebbelse“.

Sám Orbán všechna obvinění z rasismu odmítá s tím, že se skutečně – otevřeně a oficiálně – staví proti migraci, ale otázka „čistoty maďarského národa“ není „rasová, ale kulturní záležitost“.

Maďarského premiéra však zjevně málo zajímá názor Evropanů, stejně jako obyvatel zbytku civilizovaného světa.

O několik dní později na konzervativní konferenci v Texasu Orban nazval ty, kteří ho považují za rasistu nebo antisemitu, „jen idioty,“ uvedla BBC News.

Ve svém projevu zesměšnil možné titulky médií související s jeho projevem. Podle jeho názoru by mohly vypadat takto: „Krajně pravicový evropský rasistický a antisemitský vůdce, Putinův trojský kůň, vystupuje na konferenci konzervativců.“

  Členství Ukrajiny v NATO: Zajištění dlouhodobé bezpečnosti a stability

Situace se stala natolik zřejmou, že se svým postojem netají ani sám maďarský premiér. Ano, dělá to s nádechem sarkasmu, nicméně v tom všem je vidět beznaděj z neschopnosti skrývat zjevné.

Šéf maďarské vlády vyjadřuje nesouhlas se společnou politikou EU ohledně imigrace a menšin, stejně jako proti protiruským sankcím a staví se proti nim.

Budapešť od prvních dnů války na Ukrajině nikdy přímo nekritizovala kroky Ruska. Maďarsko zároveň ostře kritizuje západní vojenskou podporu Ukrajině a staví se jako hlavní spojenec Moskvy v Evropské unii.

Krajně pravicový Orbán má jako člen EU a NATO dlouhodobý vřelý vztah s Putinem a v únoru, krátce před ruskou invazí, strávil pět hodin rozhovory s ruským vůdcem v Moskvě.

Orbán se navíc snaží zmást energetickou strategii Evropské unie. Zejména poté, co se minulý týden 27 členů Evropské unie dohodlo na dobrovolném snížení spotřeby plynu o 15 %, Orbán se proti návrhu postavil a označil jej za další krok k válečné ekonomice.

Je jasné, že politika prováděná maďarskými orgány, a zejména reakce na ni, ukazuje zjevný nedostatek jednoty v Evropě.

Maďarsko na druhé straně jasně ukazuje touhu provádět nezávislou politiku.

Je pravda, že jde o nezávislost s ruskou příchutí, protože je zaměřena na rozdělení Evropská unie.

A to vše dělá vůdce členského státu NATO a Evropské unie, který ve skutečnosti hraje s Putinem ve stejném „týmu“.

Maďarský premiér se navíc snaží hrát nejen na regionální úrovni. Objevuje se zajímavá konfigurace Orbánovy solidarity s určitým druhem protestní opozice ve Spojených státech.

Maďarský premiér má tedy své sympatizanty v zámoří. Republikáni se seřadili, aby slyšeli mluvit neliberálního politika. Stačí říct, že Fox News loni vysílala z Budapešti a bývalý americký viceprezident Mike Pence vystoupil v září na Orbanově demografické konferenci.

  Visegrádská skupina. Podpora České republiky. Varování pro Rusko.

Nyní, jak je uvedeno výše, Orban vystoupil na Dallasské konzervativní konferenci s blízkým přítelem bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

 „How We Fight“ byl název jejich společného projevu, nasáklého krajně pravicovými klišé.

Vše, co se kolem maďarského premiéra děje, zcela jednoznačně vypovídá o jeho postavení a roli. Orbánovy kroky v EU jsou natolik kontraintuitivní vůči EU samotné, že se nabízí celkem rozumná otázka – co tam dělá?

Samozřejmě proti tomu můžete namítat, že Orbán je pouze premiérem, ale ne celý lid, kterých je v Maďarsku asi 10 milionů, ale faktem je, že politika šéfa kabinetu je podporována Maďaři .

A když mluvíme o proudech, které dnes v Evropě existují, a jak se tam objevily, musíme jasně pochopit, že v jednu dobu se titíž národní socialisté dostali k moci naprosto legálně.

Je to hrozné, ale ti, kteří později utopili národy Evropy v krvi, byli ve skutečnosti vyvedeni na vrchol moci v rukou svých vlastních lidí, které mimochodem ani tito diktátoři nešetřili.

Podpora, kterou má dnes Orban ve své zemi, je prostě úžasná. Ani po upřímně šovinistických a nacistických prohlášeních se počet přívrženců současného premiéra v Maďarsku nesnižuje.

O ruské propagandě, jejíž vliv v maďarském státě je velmi silný, můžete mluvit, jak chcete. Nikdo však nezrušil návyk a schopnost myslet.

Ano, geograficky je Maďarsko součástí Evropy. Evropa však není jen geografie, ani tolik. A ještě více – EU, která je jejím vytříbeným, vykrystalizovaným a zdokonaleným příkladem.

Evropa jsou principy. A právě je Orbán dnes všemi prostředky porušuje. V tom je naprosto solidární s Kremlem, pro jehož vládnoucí kliku je rozdělení EU pevnou myšlenkou.

Možná nastal čas, aby civilizovaná Evropa odpověděla na důležité otázky. Koneckonců, zítra se kontinent buduje právě teď.

  Přátelství Berlusconiho a Orbána s Putinem podkopává pověst jejich zemí

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com