Pražská burza přerušila pokles, koruna zlevnila

Pražská burza přerušila sérii čtyř poklesů v řadě, index PX dnes posílil o 0,81 procenta na 1123,37 bodu. Česká měna dnes opět zpevnila k oběma hlavním světovým měnám.

Cenné papíry ČEZ obstaraly více než polovinu celkového objemu obchodů na pražském trhu. Nakonec oslabily o 0,58 procenta na 860 korun. V červeném skončila také zbrojovka Colt CZ, když odepsala 0,36 procenta na 546 korun. Více než dvě procenta pak ztratila nápojářská společnost Kofola, zavřela na 244 korunách.

Koruna opět zpevnila k euru i dolaru

Koruna k 17:00 zpevnila oproti předchozímu závěru k euru o dva haléře na 24,57 Kč/EUR a k dolaru o šest haléřů na 25,10 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Koruna si polepšila už ve čtvrtek po oznámení výsledků jednání České národní banky (ČNB) o úrokových sazbách. Centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech a guvernér ČNB Aleš Michl zároveň řekl, že banka bude dál bránit výkyvům kurzu české měny. Čtvrteční posílení bylo výraznější než dnes, u dolaru dokonce o desítky haléřů.

Dolar nepatrně posiluje vůči euru

Americký dolar dnes nepatrně posiluje vůči euru, v centru pozornosti zůstává vývoj úrokových sazeb v eurozóně a ve Spojených státech. Kolem 17:30 SELČ jednotná evropská měna vůči dolaru ztrácela zhruba desetinu procenta a pohybovala se v těsné blízkosti 0,98 USD.

Statistický úřad Eurostat dnes uvedl, že meziroční míra inflace v eurozóně v září stoupla na nové rekordní maximum deset procent ze srpnových 9,1 procenta. Údaje podporují očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) v říjnu přikročí k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb. V agresivním zvyšování úrokových sazeb však zřejmě bude pokračovat také americká centrální banka (Fed).

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské výdaje v USA se v srpnu meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta, tedy výrazněji, než očekávali analytici. Cenový index výdajů na osobní spotřebu meziměsíčně stoupl o 0,3 procenta po červencovém poklesu o 0,1 procenta.

  Soud EU rozhodne o žalobě Agrofertu na Evropský parlament

Meziroční růst cenového indexu činil 6,2 procenta, což představuje více než trojnásobek dvouprocentního cíle Fedu. „To bude udržovat tlak na zvyšování úrokových sazeb a na růst dolaru,“ uvedl podle agentury Reuters analytik devizového trhu Adam Button ze společnosti Forexlive.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com