Krymský most zachvátil po výbuchu požár

Most spojující Krym s Ruskem hoří a část mostu se zřítila.

Železniční část Krymského mostu zachvátil požár, píše ukrajinský server Ukrainska Pravda. Jemu předcházela exploze, která byla podle svědků slyšet na kilometry. Stalo se tak v sobotu kolem šesté hodiny ranní, kdy po mostě projížděl vlak, uvádí britský deník The Guardian.

Snímky a videa, která se z místa činu dále šíří po sociálních sítích, ukazují, že se kromě požáru na železniční části zřítila i část silniční. Provoz byl proto přerušen.

O incidentu informují i ruská média. Podle nich stojí za požárem exploze nádrže na palivo, jak řekl ve vyjádření poradce krymské okupační vlády Oleg Kryuchkov. „Podle předběžných informací hoří na jednom z úseků krymského mostu cisterna, plavební oblouky nejsou poškozeny,“ cituje jeho slova ruská agenturaRIA Novosti.

Stavba století

Část pro běžný provoz na Krymském mostě slavnostně otevřel ruský prezident Vladimir Putin v roce 2018. Tu železniční pak o dva roky později.

V Rusku se devatenáct kilometrů dlouhý Krymský most – někdy nazývaný též Kerčský podle průlivu, který překlenul – považuje za stavbu století. „V různých historických epochách, dokonce už za cara, lidé snili o postavení takového mostu. A hle, nakonec díky vaší práci a talentu se tento projekt, tento zázrak uskutečnil,“ řekl tehdy Putin.

„Krymský most je strategický objekt, který je chráněn několika liniemi protiraketové obrany a moderními komplexy včetně radarových systémů,“ řekl v srpnu poslanec Putinova Jednotného Ruska Dmitrij Belik k jeho ochraně.

Podobně se tehdy vyjádřil i Roman Čegrinc z vedení Shromáždění slovanských národů Krymu. „Krymský most je spolehlivě chráněn a ukrajinská strana nemá žádné vojenské možnosti, jak jej poškodit. Zároveň je ale samozřejmě nutné dodržovat režim nejvyšší pohotovosti. A naši občané musí zůstat bdělí,“ dodal.

  Rusy děsí vzpoura v Mariupolu kvůli volbám Putina. Ukrajinci varují před pohybem blízko volebních místností

Ukrajinci naopak most z duše nenávidí, což není tajemstvím. Že by jej rádi poslali za ruskou vlajkovou lodí, tedy na dno Černého moře, zaznívá od různých představitelů kyjevské vlády opakovaně.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka například v rozhovoru, který poskytl listu The Guardian, řekl, že Ukrajina považuje Krymský most za legitimní vojenský cíl. „Je to nelegální stavba a hlavní brána pro zásobování ruské armády na Krymu. Takové objekty by měly být zničeny,“ řekl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com