Italové se připravují na další lockdown, začne na Štědrý den

time.com

Italové mají dnes poslední den na nákupy jiného než základního zboží, od čtvrtka totiž bude v celé této šedesátimilionové zemi po dobu vánočních svátků omezeno vycházení i ve dne. Na dodržování opatření, která mají omezit šíření koronaviru, bude dohlížet na 70.000 policistů, informoval dnes deník Corriere della Sera.

Celá Itálie se od Štědrého dne stane takzvanou červenou zónou, v níž zůstane do 6. ledna. Výjimkou budou dny 28. až 30. prosince a 4. ledna, kdy budou platit mírnější opatření, pro takzvanou oranžovou zónu.

Od čtvrtka obyvatelé Itálie budou moci z domu jen z nutných důvodů, jako je cesta do práce, na nákup základního zboží či k lékaři. Budou moci i na krátkou procházku, ale jen v blízkosti bydliště a v roušce. U sebe budou muset mít prohlášení, v němž uvedou, z jakého důvodu dům opustili, podobně jako to platilo na jaře v celé zemi a nedávno několik týdnů v některých regionech. Zavřeny budou restaurace a obchody s výjimkou supermarketů, lékáren či prodejen novin. Cestování mezi regiony bude až na výjimky zakázáno.

Italská vláda vyhlásila zpřísnění restrikcí minulý týden, od té doby nicméně zmírnila zákaz cestování mezi městy. To bude povoleno, pouze ale v rámci regionu pro návštěvy příbuzných a přátel, ovšem jen jednou denně a v počtu maximálně dvou osob najednou. Výjimku budou mít lidé žijící v jedné domácnost, jichž bude moci být více. Budou moci jet navštívit příbuzné s dětmi mladšími 14 let či lidmi závislými na jejich péči, s nimiž žijí v jedné domácnosti.

Opatření proti šíření koronaviru se v Itálii dotknou i vánočních bohoslužeb. Půlnoční mše se budou na Štědrý den konat o několik hodin dříve, aby mohl být dodržen noční zákaz vycházení. Ten začíná ve 22:00 a končí v 5:00. Také papež František odslouží půlnoční mši na Štědrý den ve Svatopetrském chrámu už od 19:30.

  Šanghaj zavřela kvůli bouři In-fa mezinárodní letiště. ‚Lidé by neměli chodit ven,‘ doporučili meteorologové

Itálie patří v nynější pandemii k nejhůře postiženým zemím, s téměř dvěma miliony dosud potvrzených nákaz koronavirem SARS-CoV-2 je osmá na světě. V počtu úmrtí s nemocí covid-19 (téměř 70.000) je pátá. Za poslední den přibylo v Itálii podle úterních údajů 13.318 nakažených a 628 úmrtí. Nejhorší epidemická situace byla v Itálii v polovině listopadu, kdy se denně potvrdilo přes 35.000 nákaz.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com