V Polsku začaly parlamentní volby a kritizované referendum

V Polsku začaly parlamentní volby, v nichž lidé rozhodnou, zda národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost zůstane u moci na bezprecedentní třetí funkční období. Tato strana prosadila, aby se zároveň s volbami konalo referendum týkající se privatizace státního majetku, věku odchodu do důchodu, zachování bariéry na hranici s Běloruskem a migrační politiky.

Voliči dnes rozhodnou o složení 460členného Sejmu, dolní komory parlamentu, a 100členného Senátu. Očekává se, že Právo a spravedlnost (PiS) volby vyhraje, není však jisté, zda se mu podaří dosáhnout v Sejmu na většinu potřebnou k sestavení vlády. Naděje na návrat k moci po osmi letech v opozici si dělá proevropská Občanská koalice, která by k vládní spolupráci přizvala Novou levici a středovou Třetí cestu.

Polsko má za sebou volební kampaň, ve které se strany a jejich kandidáti podle politologů soustřeďovali spíše na strašení lidí a napadání soupeřů než na program. PiS během ní obviňovalo předsedu Občanské koalice a někdejšího předsedu Evropské rady Donalda Tuska, že se proti současné vládě ve Varšavě spikl s Německem a Bruselem a snaží se ji odstavit od moci. Vládnoucí strana v době, kdy se Ukrajina, východní soused Polska, brání ruské agresi, také vystupuje jako jediný garant bezpečnosti země a lidem slibuje, že ji ochrání i před přílivem migrantů z krizových oblastí.

Migračních pravidel EU se týká jedna z otázek v referendu. Lidé mají odpovědět, zda „podporují přijetí tisíců nelegálních migrantů z Blízkého východu a Afriky na základě systému nucené relokace vnucovaného evropskou byrokracií“. Kritici PiS upozorňují, že tato otázka je zavádějící a že cílem vlády je přitáhnout do volebních místností lidi, kteří by jí mohli odevzdat hlas. Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit nadpoloviční většina oprávněných voličů.

Hlasování skončí dnes ve 21:00 SELČ, vzápětí budou zveřejněny odhady výsledků. Sčítání hlasů pak potrvá možná až do úterka.

  Západní země musí uvalit sankce na společnosti, které nadále obchodují s Ruskem a podporují tak ruskou agresi proti Ukrajině.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com