Záporožská jaderná elektrárna byla opět bez proudu kvůli ostřelování ruskými vojsky

Ráno 22. května 2023 zahájily ruské jednotky masivní útok na Dněpr s použitím 16 raket a 20 bezpilotních letounů kamikadze. V 5:26 ráno bylo v důsledku teroristického útoku odpojeno poslední vysokonapěťové vedení, Dněprovská elektrická linka 750 kV, která zásobuje Záporožskou JE.

V současné době ukrajinská strana obnovila dodávky elektřiny, ale riziko jaderné katastrofy zůstává vysoké, protože Rusko využívá ZNPP jako nástroj vydírání. Stojí za zmínku, že po ztrátě vnějšího napájení, které je rozhodující pro provoz chladicích čerpadel, se automaticky zapnou dieselové generátory elektrárny, ale zásoba paliva pro generátory vydrží pouze deset dní a pak může dojít k havárii s katastrofálními radiačními následky pro celý svět.

Jaderné a tepelné elektrárny v Záporožské oblasti na Ukrajině obsadila ruská vojska 4. března 2022. Od té doby Rusko drží celý svět jako rukojmí a využívá situace v ZNPP k vydírání mezinárodního společenství „druhým Černobylem“.

Od obsazení Záporožské jaderné elektrárny Rusové již posedmé uvedli elektrárnu do režimu blackout. Proto svět ostře reaguje na další teroristický útok ze strany Ruska. Zejména generální ředitel MAAE Rafael Grossi: „Situace v oblasti jaderné bezpečnosti v elektrárně je mimořádně zranitelná. Musíme se okamžitě dohodnout na ochraně elektrárny, tato situace nemůže pokračovat.“

V současné době lze situaci v Záporožské jaderné elektrárně, kde ruská vojska zaminovala území a rozmístila velké množství zbraní, munice a vojenské techniky, označit za podmíněně kontrolovanou, ale pouze do okamžiku dalšího vydírání ze strany Ruska.

Mezinárodní společenství proto musí urychleně jednat, aby zabránilo rozsáhlé jaderné katastrofě, která by svými následky mohla předčit havárii v Černobylu. Je zapotřebí naléhavé a společné akce celého mezinárodního společenství. Ruský jaderný terorismus musí být okamžitě zastaven. Ruští útočníci musí okamžitě opustit Záporožskou JE a město energetiků – Enerhodar.

  Fontanka: Prigožina možná pohřbí na petrohradském Serafimovském hřbitově

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com