Ruským farmářům kvůli mobilizaci chybějí zaměstnanci, nejcennější jsou traktoristé

Ruské farmy a zemědělské podniky mají od loňského podzimu nedostatek pracovních sil, hlavně řidičů zemědělské techniky. Už tak vylidněný ruský venkov tvrdě zasáhla částečná mobilizace. Narukovat musely desetitisíce zemědělských pracovníků. Ti v odvětví stále chybí a nedaří se je plně nahradit.

Na soukromé zemědělské farmě v Istře nedaleko Moskvy chovají více než sto dvacet dojnic a z jejich mléka vyrábějí vlastní sýr. I tady pocítili vyhlášení částečné mobilizace na konci září loňského roku, narukovat muselo devět místních zaměstnanců, další tři se pak do armády přihlásili dobrovolně.

Dva z nich byli přímo traktoristé – na ruském venkově tolik ceněná profese. „Musí umět řídit tanky. V armádě je mohou využít k řízení veškeré techniky, jako jsou třeba bojové vozy pěchoty. Stejně jako jsou potřební v naší firmě, potřebuje je i armáda,“ vysvětluje starší traktorista Ivan Kolesnik.

Kolesnik je hlavním předákem traktoristů v istranském provozu. Jeho lidem mobilizace přidělala starosti. Pracují teď ve dne i v noci na třísměnný provoz. „Pracovní režim se změnil. Práci převzali jiní zaměstnanci,“ říká technický ředitel farmy Alexander Sercvadze.

Ten je tu zaměstnaný od roku 2015. Z dělníka se vypracoval na ředitele technického provozu. Najít a nahradit kvalitní lidi pro něj není snadné.

Průměrný měsíční příjem zemědělských zaměstnanců v Rusku teď může dosáhnout až sedmdesát tisíc rublů, v přepočtu dvacet tisíc korun. Nejvyšší platy jsou hlavně v okolí Moskvy a Voroněže.

Zdroj: CT24

 

  Desetitisíce Francouzů opět protestovaly proti covidovým pasům

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com