Jak často chybějí Češi v europarlamentu? Nejvíc hlasovacích dní zmeškal Pospíšil. Jsem aktivní, říká

Na stránce Europarlament přehledně byla zveřejněna statistika účasti českých europoslanců na hlasování. Jiří Pospíšil (TOP 09) chyběl v minulém roce na nejvíce hlasovacích dnech, více než na třetině. Naopak nejlépe dopadl jeho stranický kolega Luděk Niedermayer, který spolu s Pirátem Marcelem Kolajou nezmeškal hlasovací den ani jednou.

Stránka s názvem Europarlament přehledně zpracovala infografiku, ve které znázornila absenci jednotlivých europoslanců v hlasovacích dnech. Pospíšil v Evropském parlamentu chyběl na 36,5 procentech hlasování. Třetiny z nich, konkrétně 28,8 procenta, se neúčastnil Stanislav Polčák (STAN), za ním následují dva europoslanci zvolení za SPD – Ivan David (26,9 procenta) a Hynek Blaško (25 procent).

Pospíšil se v únoru stal zároveň náměstkem pražského primátora pro kulturu a cestovní ruch a ke kumulaci funkcí řekl, že to nevidí jako problém, ale naopak jako výhodu. Rozhodl se, že pozici náměstka bude vykonávat jako neuvolněnou s tím, že si nechá plat europoslance. Že by neúčast na části hlasovacích dnů byla problém, odmítá.Statistiku připravenou lidmi kolem pirátských europoslanců pro jejich sociální sítě nepovažuji za důvěryhodnou. O skutečné práci europoslanců vypovídá pramálo,“ vyjádřil se ke své absenci pro deník FORUM 24, přičemž narážel na to, že infografiku zpracovala stránka s názvem Europarlament přehledně, která je financována stranou Zelení / Evropská svobodná aliance v Evropském parlamentu.

Europoslanec se ohradil, že kdyby se například hodnotily počty výstupů na plénu, patří mezi nejaktivnější. V počtech výstupů na plénu je Pospíšil mezi českými europoslanci třetí. „Aktivně se také věnuji dalším aktivitám v parlamentu a činnosti spojené s výkonem mandátu, například pravidelné edukaci českých studentů o fungování Evropské unie,“ dodal.

V aktuálním volebním období byl rok 2022 zatím jediný, kdy europoslanci hlasovali prezenčně po celých dvanáct měsíců. Hlasování na dálku nebylo vůbec možné poprvé od počátku pandemie covidu-19, kdy tímto způsobem naopak fungovala celá řada europoslanců.

  Ministerstvo vnitra dostalo milionovou pokutu za nesprávné shromažďování osobních dat lidí v izolaci

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com