NÚKIB upozorňuje na zvýšené riziko kybernetických DDoS útoků

ct24.ceskatelevize.cz

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na zvýšené riziko takzvaných DDoS útoků proti České republice a tuzemským subjektům. Eviduje výrazný nárůst počtu kybernetických útoků tohoto typu. Úřad o tom dnes informoval na svém webu.

NÚKIB uvedl, že byť mají DDoS útoky obvykle spíše krátkodobý dopad, především na fungování webů či služeb na ně navázaných, doporučuje ostražitost a zavedení opatření proti nim. Upozornil také, že z důvodu DDoS útoků mohou nastat dočasné výpadky systémů, včetně kritických služeb, například portálů veřejné správy.

„V posledním měsíci, mimo jiné v kontextu geopolitické situace ve východní Evropě, evidujeme v České republice výrazný nárůst počtu útoků tohoto typu,“ uvedl NÚKIB.

DDoS útoky spočívají v tom, že počítače ovládané hackery velkým počtem dotazů zahltí napadený server a tím ho vyřadí z provozu. Útoky je možné si objednat na internetu. Nedávno jim čelily například České dráhy, skupina Vltava Labe Media, některá letiště nebo portál veřejné správy.

ČTK

  Armáda rekordně nakupuje. Investice nezastavila ani pandemie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com