Jourová pokládá české předsednictví v EU za úspěšné

irozhlas.cz

České předsednictví v Radě Evropské unie je podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové velkým úspěchem. Čeští politici a diplomaté podle ní mimo jiné prokázali schopnost v dosahování kompromisu mezi členskými státy. Končící české předsednictví je také velkou investicí do budoucna, řekla Jourová na dnešním setkání s novináři v Praze.

„České předsednictví prokázalo, že stojí velmi pevně nohama na zemi, že je velmi silným hráčem, vyjednavačem s obrovskou diplomatickou erudicí a že je to země, která by si měla podržet silný hlas i po skončení předsednictví,“ uvedla Jourová.

Čeští politici a diplomaté předvedli podle ní „solidní spolehlivost“ při řešení řady věcí, které se dostaly radě na stůl. „Kompromis je klíčové slovo v evropské politice, kdy vždy každý výsledek jednání členských států vyústí v nějaký typ kompromisu, kdy jsou všichni víceméně přiměřeně spokojení a nespokojení. Nikdy se nepřijme takové rozhodnutí, které by jednoznačně vyhovovalo jenom někomu a někomu zase vůbec ne,“ poznamenala.

Předsednictví převezme po Česku od ledna Švédsko a bude podle Jourové pokračovat v nastoupeném kurzu, tedy zejména pracovat na zajištění energetiky a pokračovat v podpoře Ukrajiny s ohledem na ruskou vojenskou invazi. „Dá se říci, že ta štafeta, kterou Česko předává Švédsku, nenabere žádný jiný směr,“ dodala.

ČTK

  Sněmovna se sejde nad rozpočtem, poslanci budou navrhovat přesuny peněz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com