Ledovka opět komplikuje dopravu, v Praze a okolí mají problémy autobusy

V Karlovarském kraji se už třetí den vytváří na silnicích a chodnících ledovka. Drobné mrholení na promrzlém povrchu mrzne a vytváří souvislou vrstvu ledu. Silničáři sice silnice ošetřují solí, ale stejně varují před možnou kluzkou vozovkou. Provoz příměstských autobusů v okolí Prahy je kvůli ledovce opět výrazně omezen. Týká se to desítek linek.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji se už třetí den vytváří na silnicích a chodnících ledovka. Drobné mrholení na promrzlém povrchu mrzne a vytváří souvislou vrstvu ledu. Silničáři sice silnice ošetřují solí, ale stejně varují před možnou kluzkou vozovkou. Ráno ledovka způsobila i několik nehod, vyplývá z informací silničářů.

Hlavní tahy jsou po solení mokré nebo se zbytky sněhu, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ledovka se na silnicích vytváří hlavně na méně frekventovaných silnicích nebo tam, kde se používá inertní posyp. Teploty se ráno pohybovaly okolo dvou stupňů Celsia pod nulou a padá mrznoucí déšť.

Kvůli ledovce se staly hned ráno nehody v Chodově v Husově ulici nebo v sokolovské Tovární ulici. Nehoda autobusů zablokovala i Nádražní ulici v Aši, v příkopě skončilo auto také u Libé na Chebsku.

Během dne by se mělo oteplovat, ale teploty stoupnou jen mírně nad bod mrazu. Zatímco silnice jsou posolené a proježděné, na chodnících a volných prostranstvích může ledovka přetrvávat.

Liberecký kraj

Varování před výskytem ledovky nadále platí pro Liberecký kraj. Při mrznoucím dešti se bude tvořit další ledovka, i silná, uvedli meteorologové v předpovědi pro kraj na dnešní den. Silnice v kraji jsou sjízdné s opatrností, teploty jsou ráno nejčastěji jeden stupeň pod nulou. Na Frýdlantsku jsou čtyři stupně, na horách okolo minus čtyř stupňů. Ráno kvůli namrzlým silnicím autobusy na dvou meziměstských linkách na Českolipsku nejely do některých zastávek, nesjízdný pro ně byl úsek mezi Dubou a Dřevčicemi a také mezi Blíževedly a Kozly.

  Delší nouzový stav nutný kvůli pomoci v nemocnicích, řekl Filip

Vozovky v kraji jsou po chemickém ošetření převážně mokré nebo vlhké, při přeháňkách ale na ně dopadá místy mrznoucí déšť. Led nebo zbytky zledovatělé vrstvy jsou na silnicích třetích tříd v Lužických horách na Českolipsku, zledovatělá vrstva krytá posypem je na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a části Krkonoš na Semilsku. Místy tam viditelnost snižují i mlhy.

Meteorologové před den očekávají zataženo s deštěm, který bude s výjimkou Frýdlantského výběžku většinou mrznoucí. Později během dne na hřebenech hor mohou být srážky i smíšené. Nejvyšší denní teploty budou mezi dvěma a minus jedním stupněm Celsia, ve Frýdlantském výběžku bude až šest stupňů a na horách budou denní maxima mezi jedním a minus dvěma stupni. Na Frýdlantsku může vítr ojediněle dosahovat rychlosti až 55 kilometrů v hodině, v dalších částech kraje by měl být vítr mírný.

Praha

Provoz příměstských autobusů v okolí Prahy je kvůli ledovce opět výrazně omezen. Týká se to desítek linek. Některé spoje ráno vůbec nevyjely, jiné nezajíždějí do všech míst. Na twitteru o tom informovala Pražská integrovaná doprava (PID). Výstraha před ledovkou platí pro Prahu a větší část středních Čech do dnešních 13:00.

Autobusy jezdí odklonem, neobsluhují některé zastávky, nabírají velká zpoždění. „Největší problémy hlásí západ, především Slánsko,“ uvedl PID. Větší množství problémů je také na Rakovnicku. Všechna omezení aktualizuje PID na svém webu. Podobná situace byla v okolí hlavního města také v úterý.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před ledovkou, která platí od 04:00 do 13:00 pro celou Prahu a sever a západ Středočeského kraje. Meteorologové předpokládají zvýšenou nehodovost. Velmi opatrní by měli být také chodci, protože namrzat mohou i chodníky.

Kraj Vysočina

Silnice na Vysočině jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou po solení mokré, někde se zbytky sněhu, který leží i na silnicích nižších tříd. Sjízdnost zhoršuje namrzající déšť a mlha. Kvůli námraze se mohou ohýbat a lámat větvě. Vyplývá to z informací dispečinku krajské správy a údržby silnic.

  Zemřel poslanec ODS Ventruba hospitalizovaný s covidem

Přes kraj přešly dešťové přeháňky, voda začala na podchlazeném povrchu namrzat. Do terénu vyjelo asi 100 sypačů. Namrzají také stromy, které se lámou a padají na silnice. Hasiči je podle informací na jejich webu od úterního večera odstraňovali asi na deseti místech.

Přes den bude podle předpovědi meteorologů na Vysočině zataženo, místy se bude dál tvořit slabá ledovka. Odpolední teploty budou od minus dvou do jednoho stupně Celsia. Pršet bude postupně od západu na většině území. Vítr bude jen mírný s rychlostí do 20 kilometrů v hodině.

Zlínský kraj

Na silnicích na Vsetínsku zůstávala dnes ráno místy sněhová kaše, lokálně se na nich tvořila také ledovka. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ta je na místě i na ostatních silnicích ve Zlínském kraji, které jsou po chemickém ošetření většinou holé a vlhké. Vozovky, které silničáři sypou kamennou drtí, mnohde pokrývá uježděná vrstva sněhu, na Vsetínsku se na nich místy tvoří závěje a sněhové jazyky. Vyplývá to z aktuálních údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Ve Zlínském kraji bylo dnes ráno většinou oblačno až zataženo bez srážek. Místy foukal silný vítr. Teploty se v regionu pohybovaly od minus tří do plus dvou stupňů Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes ve Zlínském kraji převážně zataženo. Přes den očekávají meteorologové ojediněle a večer místy déšť. Může být i mrznoucí s tvorbou slabé ledovky. Nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat mezi nulou až plus třemi stupni Celsia.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com