Fico: Česká vláda se rozhodla ohrozit vztahy se SR v zájmu podpory války

Česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru, reagoval dnes večer v prohlášení slovenský premiér Robert Fico na rozhodnutí kabinetu českého premiéra Petra Fialy přerušit konzultace s jeho vládou. Krok české vlády podle slovenského premiéra „suverénní zahraniční politiku“ Bratislavy neovlivní.

„Vážený pane předsedo české vlády, pane Fialo, vztahy mezi našimi občany, Čechy a Slováky, jsou jedinečné, historicky osvědčené, jsou půjčkami vzájemné důvěry. Jsou plné přátelství, příbuzenských vztahů a porozuměni. Slovenská vláda nebude nikdy vystavovat takovéto hluboké slovensko-české vztahy žádnému ohrožení,“ napsal Fico v prohlášení, které ČTK poskytl úřad slovenské vlády.

Podle Fica krok Prahy neovlivní „suverénní slovenskou zahraniční politiku“. Dodal, že česká vláda je na Slovensku kdykoliv vítaná a že Bratislava nebude vzájemné politické vztahy zatěžovat rozdílnými pohledy na svět, které nemají nic společného se slovensko-českým spolužitím.

Po nástupu Ficovy vlády do úřadu loni v říjnu se Slovensko a Česko v zahraniční politice liší hlavně v názoru na válku na Ukrajině, která se již déle než dva roky brání ruské vojenské invazi. Ficova vláda zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob, Fico opakovaně kritizoval západní země kvůli jejich postoji ke konfliktu na Ukrajině a Evropskou unii za to, že nepředstavila mírový plán.

Česko-slovenské mezivládní konzultace se neuskuteční, rozhodl český kabinet

Česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech či měsících neuskuteční, český kabinet to nepovažuje za vhodné. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Česko a Slovensko podle něj mají řadu společných témat, které je namístě rozvíjet. Existují ale výrazné rozdíly v názorech na klíčová zahraničněpolitická témata, řekl.

  V pondělí vydalo Česko 2800 víz Ukrajincům, stejně jako před týdnem

Česko a Slovensko se v zahraniční politice liší zejména v postoji k válce na Ukrajině. Zatímco Česká republika napadenou zemi podporuje i vojensky, Slovensko poskytovat materiál z armádních zásob nehodlá. Podle Fialova vyjádření z minulého týdne se země liší i v názorech na příčiny ruské agrese.

„Jsme přesvědčeni, že dnes v této chvíli není potřeba uskutečnit společné zasedání obou vlád. Informovali jsme slovenskou stranu o tomto našem rozhodnutí a o úmyslu setkání odložit,“ uvedl Fiala. Spolupráce mezi zeměmi podle něj musí být zaměřena na konkrétní projekty.

„Vztahy jsou mnohostranné, je spousta společných témat, míníme je rozvíjet a věnovat se tomu. Ale není možné zastírat, že existují výrazné rozdíly v názorech na některá klíčová zahraničněpolitická témata,“ poznamenal premiér. Česká vláda považuje za problematické například setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Šéfové diplomacií se sešli minulý týden na regionálním fóru v Turecku, s Lavrovem se setkal také maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Fiala se se slovenským premiérem Robertem Ficem původně loni v listopadu domluvil na pokračování tradice společných jednání vlád, mělo se uskutečnit v Česku na jaře letošního roku. Dosud poslední mezivládní konzultace se uskutečnily loni v dubnu v Trenčíně, slovenský kabinet tehdy vedl Eduard Heger.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodnutí přerušit mezivládní konzultace podpořil. „Naši partneři doslova na druhé straně zeměkoule, na druhém konci světa rozumí tomu, že bezpečnost Evropy ovlivňuje bezpečnost celého světa. Proto mě mrzí, že kolegové na Slovensku to nevidí úplně stejně,“ řekl na tiskové konferenci. O ruské agresi na Ukrajině hovořil při cestě po Indii, Austrálii a Japonsku minulý týden. Pokračovat podle Lipavského mají meziresortní jednání v bilaterálních agendách.

„Myslím, že přátelé k sobě mají být upřímní a mají si umět sdělit i nepříjemné věci. Pokud se Slovensko snaží o diplomacii na obě strany, tak zkušenost velí tak, že většinou zůstanete na jedné straně,“ dodal šéf české diplomacie.

  Učitelská platforma: Akce odborů zneužila původní záměr učitelské stávky

Konec vládních konzultací je podle Šimečky asi nejhorší moment od vzniku ČR a SR

Za asi nejhorší moment od vzniku samostatné České republiky a Slovenska má předseda nejsilnějšího slovenského opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica. Podle exministra zahraničí a prezidentského kandidáta Ivana Korčoka plnou odpovědnost za zhoršení vztah s Českem nese slovenská strana. Slovenský premiér Robert Fico v prohlášení krok Prahy kritizoval, ministerstvo zahraničí vedené Ficovým stranickým kolegou Jurajem Blanárem rozhodnutí české vlády zatím nekomentovalo.

„Kvůli krokům, které Fico spolu s ministrem Blanárem udělali, se česká vláda rozhodla zrušit společná jednání s naší vládou. Je to obrovská ostuda a poškození vzájemných vztahů,“ napsal v prohlášení Šimečka, který je také místopředsedou slovenského parlamentu.

Fica přirovnal Šimečka k někdejšímu slovenského premiérovi Vladimíru Mečiarovi, za jehož vládnutí v 90. letech čelilo Slovensko kritice západních zemí kvůli deficitu demokracie. „Mečiarovi trvalo pět let, než ze Slovenska udělal černou díru na mapě Evropy. Robert Fico ho dokázal doběhnout za pět měsíců,“ napsal Šimečka o Ficovi, který se počtvrté stal ministerským předloni loni v říjnu po vítězství své strany v předčasných parlamentních volbách.

Šimečka uvedl, že ve čtvrtek pojede do Prahy, kde má naplánovány schůzky s představiteli českého parlamentu a vlády. Na nich chce hovořit také o tom, že řada lidí na Slovensku má jasné proevropské a demokratické hodnoty.

„Vláda SR vede Slovensko do izolace, pálí mosty k sousedy, zbavuje se spojenců a vážně poškozuje národně-státní zájmy,“ napsal dlouholetý diplomat Korčok, který byl v letech 2020 až 2022 šéfem slovenské diplomacie.

O rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem, při jehož oznámení český premiér Petr Fiala hovořil o výrazných rozdílech obou zemí v názorech na klíčová zahraničněpolitická témata, informovala všechna přední slovenská média.

  Zemřela disidentka a novinářka Petruška Šustrová

Česko a Slovensko se v zahraniční politice nyní liší zejména v postoji k válce na Ukrajině. Zatímco Česká republika napadenou zemi podporuje i vojensky, Slovensko poskytovat materiál z armádních zásob nehodlá. Fico opakovaně tvrdil, že strategie Západu ohledně konfliktu na Ukrajině nefunguje, že se ve válce zabíjejí Slované a Západ se tomu přihlíží, aniž Evropská unie představila mírový plán. Blanár se na regionálním fóru v Turecku setkal s ruským kolegou Sergejem Lavrovem, za co Blanára kritizovali například tři bývalí slovenští ministři zahraničí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com