Jourová pokládá české předsednictví v EU za úspěšné

irozhlas.cz

České předsednictví v Radě Evropské unie je podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové velkým úspěchem. Čeští politici a diplomaté podle ní mimo jiné prokázali schopnost v dosahování kompromisu mezi členskými státy. Končící české předsednictví je také velkou investicí do budoucna, řekla Jourová na dnešním setkání s novináři v Praze.

„České předsednictví prokázalo, že stojí velmi pevně nohama na zemi, že je velmi silným hráčem, vyjednavačem s obrovskou diplomatickou erudicí a že je to země, která by si měla podržet silný hlas i po skončení předsednictví,“ uvedla Jourová.

Čeští politici a diplomaté předvedli podle ní „solidní spolehlivost“ při řešení řady věcí, které se dostaly radě na stůl. „Kompromis je klíčové slovo v evropské politice, kdy vždy každý výsledek jednání členských států vyústí v nějaký typ kompromisu, kdy jsou všichni víceméně přiměřeně spokojení a nespokojení. Nikdy se nepřijme takové rozhodnutí, které by jednoznačně vyhovovalo jenom někomu a někomu zase vůbec ne,“ poznamenala.

Předsednictví převezme po Česku od ledna Švédsko a bude podle Jourové pokračovat v nastoupeném kurzu, tedy zejména pracovat na zajištění energetiky a pokračovat v podpoře Ukrajiny s ohledem na ruskou vojenskou invazi. „Dá se říci, že ta štafeta, kterou Česko předává Švédsku, nenabere žádný jiný směr,“ dodala.

ČTK

  Farský se již vrátil do ČR, mandát poslance složí v úvodu úterní schůze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com