Češi v zahraničí volí prezidenta, hlasují už v Jižní i Severní Americe

Nového prezidenta České republiky začali dnes jako první v zahraničí volit čeští občané na zastupitelských úřadech v Jižní Americe. První volební místnosti se otevřely ve 14:00 místního času (18:00 SEČ) v brazilských městech Sao Paulo a Brasília, v argentinském Buenos Aires a v Santiagu de Chile. Po 20:00 SEČ se začalo volit i na východním pobřeží Spojených států, konkrétně ve Washingtonu a v New Yorku, a v kanadské Ottawě. V Severní a Jižní Americe hlasují čeští občané dnes a v pátek, oba dny od 14:00 do 21:00 místního času.

V největším brazilském městě Sao Paulu se k volbám českého prezidenta registrovalo 72 českých občanů, další mohou přijít, pokud si v Česku nechali vystavit voličský průkaz. Volební místnost otevřeli též v brazilské metropoli, kde zájem volit předem vyjádřilo dvacet Čechů. „V centru je posílena bezpečnost, občas nad námi přeletí policejní vrtulník, ale jinak je tu klid,“ řekl ČTK chargé d’affaire velvyslanectví v Brazílii Tomáš Loníček s odkazem na nedělní násilnosti ve vládní čtvrti, která je od ambasády vzdálena asi dva kilometry.

V New Yorku dnes na zahájení voleb v České národní budově na Manhattanu čekalo jen pár lidí, „největší nápor čekáme mezi čtvrtou a šestou, kdy lidem skončí pracovní povinnosti“, řekl ČTK generální konzul Arnošt Kareš. Podle jeho odhadu z 500 lidí uvedených na voličském seznamu přijde zhruba 350.

Z celkových 14.370 občanů, kteří se ve světě registrovali ve zvláštních voličských seznamech k volbě prezidenta v zahraničí, představují voliči v zemích Latinské Ameriky podle Černínského paláce necelá čtyři procenta. Více se jich předem přihlásilo v Kolumbii (136), Argentině (102) či Brazílii (92), menší počty jsou registrovány v Mexiku (63), Peru (52), v Chile (38) či na Kubě (dvě desítky).

Nižší počet českých voličů v zemích Latinské Ameriky vysvětluje zvláštní zmocněnec ministerstva zahraničí pro krajanské záležitosti Jiří Krátký zejména tím, že drtivá většina krajanů v těchto zemích nemá české občanství. „Ve velké většině se v těchto oblastech, například právě v Brazílii, jedná o potomky Čechů v několikáté generaci,“ uvedl Krátký.

  Lidé před ministerstvem požadovali spravedlnost pro oběti sexuálního násilí

„Volby jsme letos zahájili bez problémů, přestože se od rána sype sníh,“ řekla ČTK vedoucí konzulárního úseku na velvyslanectví v Ottawě Jana Stará. „V seznamu máme 200 voličů a přišly nám čtyři voličské průkazy,“ dodala.

Důvodem dřívějšího hlasování v Americe je potřeba zajistit, aby hlasy mohly být sčítány a výsledky zveřejňovány hned po ukončení hlasování v ČR. Podle ministerstva zahraničí se hlasuje na zastupitelských úřadech v Santiagu de Chile, Brasílii, Sao Paulu, Buenos Aires, Bogotě, Limě, v mexické metropoli, v Havaně, ve Spojených státech v Los Angeles, Chicagu, New Yorku a Washingtonu a v Kanadě v Ottawě a v Torontu.

K prvním přímým volbám prezidenta ČR se v roce 2013 v cizině přihlásilo na 7200 voličů, v předchozích volbách v roce 2018 jich bylo v registračních seznamech zhruba 9000 a letos se registrovalo do těchto voličských seznamů po celém světě 14.370 občanů ČR. Před pěti lety v zahraničí v prvním kole hlasovalo asi 8900 lidí a ve druhém 10.700 voličů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com