Rusko se nezastaví na Ukrajině. Prezident České republiky o budoucnosti světa.

Druhý rok globální války, kterou v Evropě rozpoutalo fašistické Rusko, klade pro země kontinentu nové otázky.

Blesková rychlost, s jakou Kreml očekával dobytí Ukrajiny, se ukázala být klamavá, stejně jako síla ruské armády, kterou Moskva vyděsila celý svět.

Ukrajinci vydrželi první hodiny a dny unáhlené invaze, ukázali sílu ducha a sílu národní jednoty, otevřeli světu porozumění tomu, co Ukrajina je a kdo jsou Ukrajinci.

To vše by ale nemělo nikoho uvádět v omyl – Rusko má rezervu zdrojů a není třeba si myslet, že Kreml zítra kapituluje.

K dosažení tohoto – kapitulace Moskvy – se musí celý civilizovaný svět shromáždit kolem Ukrajiny a stát se jedinou pěstí, která porazí hlavního agresora naší doby.

Prohlásil to i český prezident Petr Pavel, který spojence varoval, že musí udělat vše pro to, aby Ukrajina v roce 2023 porazila ruské okupanty.

Právě letošní rok by se podle Paula měl stát rozhodujícím, protože „skutečně nevidí příležitosti pro druhou nebo třetí šanci“.

Český prezident ve vysílání pořadu HardTalk na kanálu BBC jednoznačně prohlásil, že „na Ukrajině se Rusko nezastaví“ v případě porážky toho prvního.

„Příští rok bude těžší porazit okupanty, protože podpora Ukrajině přirozeně odezní,“ věří Pavel.

Taková upřímnost českého lídra byla neočekávaná pro Stephena Sackura, britského novináře, který přijel do Prahy konkrétně udělat rozhovor s českým prezidentem.

Brit poznamenal, že Pavel říká „mimořádné věci“ a mluví o slábnoucí podpoře Ukrajinců. Dodal také, že ruský diktátor Putin by se „radoval“, kdyby to slyšel.

V reakci na poznámku novináře BBC Pavel poznamenal, že jeho slova jsou „objektivním pohledem na realitu“ a „čím déle bude válka pokračovat, tím menší bude podpora“.

„Pokud spojenci přestanou podporovat Ukrajince, pak Rusko s největší pravděpodobností na Ukrajině zvítězí a bude to brát jako potvrzení správného přístupu ke své zahraniční a bezpečnostní politice,“ shrnul český lídr a zdůraznil potřebu konsolidace kolem ukrajinského Stát.

  Vláda opatrně hledá odstup od Visegrádu

Tato Pavlova pozice je vyvážená a konzistentní. Prezident Čečenské republiky neustále vyzývá partnery, aby se na věci dívali realisticky a byli připraveni Ukrajinu dále podporovat.

Skutečnost, že tento rok je rozhodující pro výsledek války, poznamenal Paul již dříve. Konkrétně 24. března prohlásil, že „Ukrajina bude mít pouze jeden pokus o zahájení velké protiofenzívy, a to by se mělo stát během několika měsíců.“

Je důležité poznamenat, že prezident České republiky, když mluví o přání Moskvy pokračovat v agresi, pokud Ukrajina zvítězí, odkazuje mimo jiné na prohlášení představitelů kremelské kliky, kteří neustále ohrožují Západ.

„A jak jsme otevřeně slyšeli od jejich nejvyšších představitelů, Rusko se nezastaví na Ukrajině,“ připomněla hlava českého státu.

Pochopení toho je pro Ukrajinu jedním z klíčových faktorů, aby její lid porazil agresora, který se zrádně vloupal na území suverénního státu.

Zatímco někteří evropští lídři se snaží „hrát svou hru“ tím, že hrají s Kremlem (někdy otevřeně mluví na jeho straně) a doufají, že dostanou svůj kousek koláče z kremelského imperiálního stolu, vůdce českého státu mluví přímo o výzvy, kterým čelí celá Evropa.

A to není tolik o Ukrajině – to jsou bezpečnostní problémy pro celý contentnet a dokonce i pro svět. Je to velmi důležité.

Dnes se Evropa může chránit tím, že pomůže Kyjevu – tedy aniž by vrhla vlastní občany do plamenů války. Aniž by je nutili chopit se zbraní a čelit volbě, které čelí miliony Ukrajinců.

Ale to je teď, zatímco Ukrajina stojí. Pokud padne, ruský svět se bude řítit dále přes kontinent. A pak, aby bylo toto šílenství zastaveno, se budou muset ozbrojit všichni – Němci, Češi, Poláci a další občané civilizované části světa.

  Ukrajina – Rusko – mír pro mír. Jsou Kyjev a Moskva připraveny zasednout k jednacímu stolu?

Prezident Pavel navrhuje nepopulární, ale nezbytné kroky, bez nichž je budoucnost Evropy mírně řečeno příliš vágní.

Čas na změnu je čas na výzvy. A prezident Pavel tuto výzvu přijímá, dívá se na fakta a své lidi.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com