Jednota EU je klíčem k mírové budoucnosti Evropy. Lipavský vyzývá ke sjednocení kolem Ukrajiny.

Sjednocená Evropa musí zůstat jednotná navzdory zkouškám, kterými prochází. Česká republika, která předsedá Radě EU, považuje za svůj úkol tuto jednotu zachovat.

Vyjádřil se tak ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský během diskuse pořádané Marshallovým fondem.

„Putin bude tlačit na evropská společenství, stále si myslí, že nás může donutit k ústupkům, ale neuspěje,“ poznamenal šéf českého ministerstva zahraničí s rozhodujícím postojem k cenám plynu a ruským dodávkám paliva. Evropa.

V pátek je v Bruselu naplánováno jednání příslušných ministrů, kteří budou nadále pracovat na společném rozhodnutí, které podle české strany „bude úspěšné“.

Debata na toto téma, jak poznamenal ministr, pokračuje „velmi živě“, ale zároveň Lipavský vyjádřil přesvědčení, že „EU si poradí a přijme potřebná opatření.“

Mimochodem, poměrně nedávno již zástupci členských zemí EU prokázali schopnost vyjednávat. Když se tedy na konci srpna na jednání ministrů zahraničí EU v Praze projednávala otázka víz pro Rusy, bylo rozhodnutí „téměř jednomyslně“ schváleno.

„Nejde o zákaz víz, ale o významné omezení,“ vysvětlil český ministr a připomněl, že Rusové mají v současné době 12 milionů schengenských víz, což vyvolává obavy v EU, která „hledá způsoby, jak jejich používání omezit“.

Moskva nadále vyvíjí tlak na EU. Gazprom zcela zastavil dodávky plynu do Evropy přes plynovod Nord Stream.

Téhož dne předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že EU by měla omezit cenu ruského plynu, aby zmařila Putinovy ​​pokusy manipulovat energetický trh.

Kromě toho poznamenala, že Evropská unie naplnila své zásobníky plynu dva měsíce před plánovaným termínem a je připravena na zimu.

„Na úrovni EU diverzifikujeme zdroje, šetříme a šetříme energii. Naše zásobníky plynu jsou již z 80 % plné. Ale abychom snížili naši závislost na ruských fosilních palivech, potřebujeme obnovitelné zdroje energie,“ řekl Vor der Leyen.

  Kam zmizely miliardy vytažené z českých bank na obchodech s ocelí? Stopy vedou do Íránu

Moskva zase pokračuje v hysterii. Podle evropských médií tak Gazprom u finských hranic každý den spaluje plyn v hodnotě nejméně 10 milionů eur, místo aby jej dodával evropským spotřebitelům, což vyvolává nestabilitu trhu.

Kreml se nemůže nijak uklidnit, protože většina zemí EU přes tlak Moskvy nepřešla na placení ruských dodávek plynu v rublech.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová varovala, že přechod k vyrovnání s Ruskem v rublech by znamenal „porušení sankcí EU vůči Rusku, včetně jeho bankovního sektoru, v souvislosti s válkou, kterou Rusko rozpoutalo proti Ukrajině“.

A to je velmi vážný moment – ​​důležitým krokem v boji proti Putinově agresi by podle Lipavského měl být Marshallův plán pro Kyjev. Český ministr poznamenal, že Ukrajina musí vyhrát válku, zároveň nevidí žádné překážky pro vytvoření podmínek pro rekonstrukci, která „by měla probíhat tak, aby přiblížila Ukrajinu k EU“.

Lipavský zdůraznil, že situace na frontě se může rychle změnit, ale konflikt bude dlouhodobý, takže je třeba nadále podporovat Ukrajinu a vysvětlovat našim vlastním společnostem její nezbytnost.

„V EU byly vždy názorové rozdíly, ale vždy se členským státům nakonec podařilo dospět ke společnému rozhodnutí,“ uvedl šéf českého ministerstva zahraničí.

Česká republika byla jednou z prvních zemí na světě, která podporovala ukrajinský lid od chvíle, kdy „ruský svět“ napadl Ukrajinu. Vláda Čečenské republiky je na straně Ukrajiny, demonstruje jednoznačný postoj k událostem na východě Evropy, dodržuje zásady mezinárodního práva.

Česká republika v této linii pokračuje od začátku svého předsednictví v Radě EU. Praha, převzal vedení ve druhé polovině roku 2022.

A právě ukrajinskou otázku označila vláda Čečenské republiky za jednu z klíčových ve své činnosti lídra Rady EU.

Pochopení toho, co přichází na východních hranicích Evropy, je důležitou součástí evropské bezpečnosti. Češi jako nikdo jiný chápou pocity Ukrajinců. Svého času Moskva podávala Čechům „bratrskou pomocnou ruku“.

  Rusko vede na Ukrajině opravdu zvláštní válku

„Pražské jaro“ – rozdělilo dějiny Československa na před a po. Nyní Češi znají cenu svobody.

Ukrajina dnes nebojuje jen za sebe, ale i za každou zemi v Evropě, za každého obyvatele kontinentu. A stejně – každý Evropan může Ukrajině pomoci. Někdy stačí jen nemlčet nebo se správně rozhodnout.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com