Izraelci opět protestovali proti plánu vlády oslabit nejvyšší soud

Desetitisíce lidí v sobotu v ulicích izraelských měst pokračovaly v protestech proti kontroverzní reformě soudnictví prosazované koaliční vládou premiéra Benjamina Netanjahua. Informovaly o tom agentury Reuters a AP. Masové demonstrace pokračují téměř měsíc poté, co vláda pozastavila schvalování plánu, který by oslabil nejvyšší soud Izraele.

Odpůrci vládní koalice, v níž je zastoupená i krajní pravice, vyšli do ulic už 16. sobotu v řadě. Stalo se tak v době, kdy se Izrael chystá na oslavy 75. výročí svého vzniku, které připadá na úterý. Svátek připomínající založení židovského státu v roce 1948 je zpravidla chápán jako den národní jednoty, letos jej ale poznamenává jedna z nejhlubších krizí v dějinách země, píše AP.

Epicentrem protestů byl 22. dubna znovu Tel Aviv, kde se sešel dav lidí s modrobílými izraelskými vlajkami a transparenty kritizujícími Netanjahua a jeho vládu. „Tohle není o takzvané reformě soudnictví, je to o demokracii,“ řekla účastnice Sheila Katzová. Soudy podle ní musí „zůstat nezávislé na politice“.

Projednávané návrhy by daly vládě kontrolu nad jmenováním soudců nejvyššího soudu a umožnily vládě přehlasovat soudní rozhodnutí s prostou parlamentní většinou. Zastánci reformy ji prezentují jako nutný krok k omezení aktivistických soudců a obnovení rovnováhy mezi soudnictvím a volenými představiteli. To vše v době, kdy Netanjahu čelí soudnímu procesu kvůli obviněním z korupce.

Politická bouře se vyostřila na konci března, když premiér ohlásil odvolání ministra obrany Joava Galanta, který předtím vyzval k zastavení schvalování reformy. Protesty pak nabraly nevídaný rozsah a Netajnahu nakonec za hrozby rozsáhlých stávek návrhy ohledně nejvyššího soudu odložil. Vláda pak zahájila jednání s opozicí, která mají trvat do příštího zasedání parlamentu začínajícího za několik dní. Lidé v ulicích mezitím požadují úplné stažení reformy.

ČTK

  Je plno, volali demonstranti na Václaváku. Přinášíme důkaz, že to bylo jinak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com