Jurečka: Koalice dokončila jednání o konsolidačním balíčku a reformě penzí

Vládní koalice dokončila jednání o konsolidačním balíčku a reformě penzí. Novinářům to dnes odpoledne řekl vicepremiér a šéf vládních lidovců Marian Jurečka. Podle něj ústupky musely udělat všechny vládní strany. Dohodu místopředseda vlády označil za vyváženou. Jednotlivé záměry nechtěl přiblížit. Prezident Petr Pavel dnes po jednání s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) Českému rozhlasu řekl, že balíček má mít 55 opatření. Vláda je chce spolu s reformními změnami představit ve čtvrtek.

„Teď odpoledne jsme dotáhli všechna jednání, která jsme potřebovali, abychom mohli konsolidační balíček a důchodovou reformu představit veřejnosti. Ústupky museli dělat všichni, nikdo nemůže říct, že je jednoznačný vítěz všech jednání,“ řekl Jurečka.

Koaliční debata o ozdravení veřejných financí trvala týdny. Podle vicepremiéra se probíraly návrhy vládních stran, resortů i Národní ekonomické rady vlády (NERV). Stanjura už dříve uvedl, že by chtěl snižovat státní dotace za desítky miliard. Navrhoval sloučení dvou snížených sazeb DPH i přesun některých položek mezi sazbami. Jednalo se o rušení daňových výjimek. Spory se vedly třeba o zdanění tichého vína. Některé záměry pak ze souboru vypadly.

„Jestli něco vypadlo, nebo nevypadlo, je bezpředmětná debata. Důležité je to, na čem jsme se shodli. A to jsou velmi výrazné škrty a úspory ve státním rozpočtu,“ uvedl vicepremiér. Podle něho jsou změny „sociálně citlivé“. Dohodu označil za vyváženou a ku prospěchu občanů.

Podle Jurečky by měl stát zeštíhlit, a to i díky digitalizaci. Počítá se se škrty nákladů na personál i na fungování resortů i v dotacích. Podrobněji je šéf lidovců představit nechtěl. Podle něj je důležitý „moment překvapení“ při čtvrteční prezentaci, kdy vláda zveřejní záměry společně.

ČTK

  Na mou kandidaturu na prezidenta se ptejte v září, prohlásil Babiš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com