Jurečka: Koalice dokončila jednání o konsolidačním balíčku a reformě penzí

Vládní koalice dokončila jednání o konsolidačním balíčku a reformě penzí. Novinářům to dnes odpoledne řekl vicepremiér a šéf vládních lidovců Marian Jurečka. Podle něj ústupky musely udělat všechny vládní strany. Dohodu místopředseda vlády označil za vyváženou. Jednotlivé záměry nechtěl přiblížit. Prezident Petr Pavel dnes po jednání s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) Českému rozhlasu řekl, že balíček má mít 55 opatření. Vláda je chce spolu s reformními změnami představit ve čtvrtek.

„Teď odpoledne jsme dotáhli všechna jednání, která jsme potřebovali, abychom mohli konsolidační balíček a důchodovou reformu představit veřejnosti. Ústupky museli dělat všichni, nikdo nemůže říct, že je jednoznačný vítěz všech jednání,“ řekl Jurečka.

Koaliční debata o ozdravení veřejných financí trvala týdny. Podle vicepremiéra se probíraly návrhy vládních stran, resortů i Národní ekonomické rady vlády (NERV). Stanjura už dříve uvedl, že by chtěl snižovat státní dotace za desítky miliard. Navrhoval sloučení dvou snížených sazeb DPH i přesun některých položek mezi sazbami. Jednalo se o rušení daňových výjimek. Spory se vedly třeba o zdanění tichého vína. Některé záměry pak ze souboru vypadly.

„Jestli něco vypadlo, nebo nevypadlo, je bezpředmětná debata. Důležité je to, na čem jsme se shodli. A to jsou velmi výrazné škrty a úspory ve státním rozpočtu,“ uvedl vicepremiér. Podle něho jsou změny „sociálně citlivé“. Dohodu označil za vyváženou a ku prospěchu občanů.

Podle Jurečky by měl stát zeštíhlit, a to i díky digitalizaci. Počítá se se škrty nákladů na personál i na fungování resortů i v dotacích. Podrobněji je šéf lidovců představit nechtěl. Podle něj je důležitý „moment překvapení“ při čtvrteční prezentaci, kdy vláda zveřejní záměry společně.

ČTK

  Halík se ohradil proti Zemanovu tvrzení, že přál prezidentovi smrt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com