Očkovaným na jaře bez 3. dávky certifikát skončí

novinky.cz

Zbystřit by měl v příštích dnech skoro milion lidí, kterým může už 1. února zčervenat certifikát v Tečce, takže se už nedostanou do restaurace, ke kadeřníkovi či do zahraničí. Jde o ty, kteří byli očkováni už před devíti měsíci a vyprší jim tak platnost očkování.

Uniknout této nepříjemnosti mohou, jedině pokud se mezitím nechali přeočkovat posilující dávkou nebo prodělali covid v posledních 180 dnech. Ostatním pak ale zbývá už jen pár dní na to, aby se nechali přeočkovat.

„Vzhledem k omezení platnosti očkovacích certifikátů se 1. února zneplatní certifikát těm, kteří dokončili očkování před 7. květnem 2021 a nemají posilovací dávku,“ řekl Právu mluvčí resortu Ondřej Jakob. Jde zhruba o 950 tisíc lidí, ale ministerstvo neupřesnilo, kolik z nich už je přeočkováno.

Devítiměsíční platnost očkovacího certifikátu začne platit od 1. února v celé Evropské unii. Podmínky pro vstup si ale mohou některé země upravit. I tak je doporučeno zkontrolovat si certifikát v Tečce včas a vyvarovat se nepříjemností.

V Česku sice mají provozovatelé restaurací, hospod a dalších provozoven povinnost skenovat přímo QR kód, i tak se ale může stát, že se doklad v aplikaci nezobrazuje správně nebo vůbec. Někdy pomůže aktualizace nebo aplikaci znovu nainstalovat.Kolika lidí přesně se změna od 1. února dotkne, ministerstvo neupřesnilo. Za ukončené očkování se považuje podání druhé dávky v případě dvoudávkových vakcín Pfizer, Moderna a AstraZeneca (ta se už v Česku nepodává) nebo jedné v případě jednodávkových vakcín (Janssen) plus dva týdny.

Z veřejných dat se ale nedá vyčíst, kolik z těchto osob už přeočkování podstoupilo. Tím se totiž platnost certifikátu prodlouží zatím na neomezenou dobu (v Tečce se formálně uvádí rok 2025).

Zatím nejsou k dispozici rozsáhlejší data o trvání ochrany po třetí dávce, navíc když se rychle šíří varianta omikron. Celkově podali zdravotníci přes 3,3 milionu posilujících dávek, což je přibližně polovina ze všech osob s ukončeným očkováním.

  Odpůrci covidových opatření prošli Prahou. Žádali svobodu neočkovaných

Původně chtělo Česko zkrácení platnosti certifikátu uspíšit. Exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to plánoval už od 1. ledna, o měsíc dřív než ostatní členské státy. Nové vedení resortu to ale před koncem roku zatrhlo.

„Posunutím zkrácení platnosti očkovacích certifikátů z ledna na únor získáme čas, který využijeme k podání posilující dávky co největšímu počtu osob a také pro přesné stanovení podmínek pro osoby, které z jakéhokoliv důvodu nemohou dostat posilující dávku,“ vysvětloval tehdy mluvčí resortu.

Nárok na posilující dávku má v tuto chvíli každý starší 18 let už po pěti měsících. U jednodávkové vakcíny se doporučuje dostat druhou, posilující dávku už po dvou měsících.

Zdroj: https://www.novinky.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com