Český průmysl i stavebnictví v září zpomalily pokles

Průmyslová výroba v ČR v září zpomalila pokles na 1,5 procenta ze srpnových 5,5 procenta. Ke zmírnění poklesu přispěl hlavně automobilový průmysl. Meziroční propad stavební výroby v ČR dál mírně zpomalil, v září na 8,2 pct ze srpnových 9,7 pct. Kleslo pozemní i inženýrské stavitelství. Zahraniční obchod ČR skončil v září v přebytku 34,4 mld. Kč, meziročně byl o 14,4 mld. vyšší. Kladně to ovlivnil zejména vyšší vývoz aut, uvedl ČSÚ.

Průmyslová výroba v Česku zpomalila v září meziroční pokles na 1,5 procenta ze srpnových 5,5 procenta. Ke zlepšení situace přispěl hlavně automobilový průmysl. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 4,1 procenta. Vyplývá to z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů, která dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Průmyslová produkce se v září dostala téměř na úroveň loňského roku. Za příznivými výsledky byl hlavně automobilový průmysl, který se snažil dotáhnout propad z minulých měsíců,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

Hodnota nových zakázek se v září po sedmi měsících poklesu meziročně zvýšila o 4,8 procenta. „Růst zahraničních zakázek se zvýšil dokonce o víc než sedm procent,“ dodala Danišová.

Meziroční propad stavebnictví v září mírně zpomalil na 8,2 pct

Propad stavební výroby v Česku dál mírně zpomalil. V září se reálně meziročně snížila o 8,2 procenta po srpnovém poklesu o 9,7 procenta. Pozemní stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížilo o 8,9 procenta. Inženýrské stavitelství, mezi něž patří hlavně dopravní infrastruktura, meziročně kleslo o 6,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Kromě výpadků z důvodu epidemie koronaviru ovlivnila meziroční pokles také relativně vysoká základna loňského září,“ uvedli statistici.

  Pošta garantuje doručení vánočního balíku podaného do 20. prosince

Ve srovnání se srpnem byla stavební produkce po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,6 procenta.

Přebytek zahraničního obchodu meziročně stoupl na 34,4 mld. Kč

Zahraniční obchod ČR skončil v září v přebytku 34,4 miliardy korun, meziročně tak byl o 14,4 miliardy vyšší. Výsledek kladně ovlivnilo zejména obchodování s auty, především růst jejich vývozu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Dovoz zboží se proti loňskému září zvýšil o 2,2 procenta na 334,4 miliardy korun, naopak dovoz klesl o 2,3 procenta na 300 miliard. „Září překvapilo rekordní hodnotou vývozu ve sledovaném měsíci, strana dovozu byla vývozem převýšena dokonce o 34,4 miliardy korun. Stojí za tím mimo jiné i meziroční růst vývozu motorových vozidel a pokles dovozu ropy a zemního plynu,“ uvedla k tomu ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Meziroční hodnota vývozu podle ní vzrostla významněji s Německem, a to o 3,1 miliardy korun. Dovoz z Německa naproti tomu klesl meziročně o 3,8 miliardy Kč.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com