EK potvrdila, že Polsko může čerpat 76 mld eur z fondů, uvedla ministryně

Evropská komise potvrdila, že Polsko splňuje poslední tři podmínky nezbytné pro čerpání 76 miliard eur (1,88 bilionu Kč) ze strukturálních fondů, uvedla dnes na síti X polská ministryně pro rozvojové fondy a regionální politiku Katarzyna Pelczyńská-Nalenczová. Brusel zatím informaci oficiálně nepotvrdil. Prostředky se týkají programů do roku 2027. EU finance určené Varšavě zmrazila během předchozí polské vlády kvůli pochybnostem o kvalitě právního státu.

„Máme potvrzení od Evropské komise – Polsko splňuje poslední tři podmínky nutné pro plnou mobilizaci strukturálních fondů – 76 miliard eur na realizaci programů do roku 2027,“ uvedla Pelczyńská-Nalenczová.

Varšavu dnes navštívil eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders a s několika polskými ministry jednal o reformách s cílem obnovit právní stát v Polsku.

V polovině prosince se v Polsku ujal vlády nový proevropský kabinet vedený premiérem Donaldem Tuskem, který chce vztahy s Bruselem zlepšit a slíbil také obnovení právního státu. Tusk v polovině prosince po setkání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou informoval o tom, že EU pošle Polsku do konce roku 2023 prvních pět miliard eur. Varšava prostředky dostala 28. prosince.

ČTK

  Fitness trenéři se díky pandemii stávají hvězdami sociálních sítí, vydělávají tak na omezení pohybu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com