Borrell: Verdikt soudu ohledně zastavení ofenzivy v Rafáhu musí být naplněn

Rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora ohledně zastavení vojenské ofenzivy v oblasti Rafáhu na jihu Pásma Gazy musí být naplněno. Před dnešním jednáním unijních ministrů zahraničí v Bruselu to uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Situace na Blízkém východě je jedním z témat, o kterých budou zástupci členských států EU diskutovat. Části jednání se zúčastní také ministři Saúdské Arábie, Egypta, Jordánska, Kataru a Spojených arabských emirátů.

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu nařídil minulý týden Izraeli zastavit vojenskou ofenzivu v oblasti Rafáhu i každou další akci, která by palestinskému obyvatelstvu přivodila takové životní podmínky, jež by mohly způsobit jeho úplné či částečné fyzické zničení. Zatímco světová média, většina soudců ICJ i řada světových zemí si rozhodnutí vyložila jako nařízení okamžitě zastavit boje v Rafáhu, z prohlášení izraelských představitelů vyplynulo, že Izrael hodlá v Rafáhu bojovat i nadále.

„Izrael pokračuje se svou vojenskou operací na jihu pásma Gazy navzdory rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora, který zemi vyzval, aby své kroky okamžitě zastavil,“ řekl Borrell novinářům v Bruselu. „Rozhodnutí soudu musí být uvedeno do praxe,“ dodal šéf unijní diplomacie s tím, že bude rovněž usilovat o souhlas ministrů se zahájením speciální unijní mise, která by měla operovat právě na hraničním přechodu Rafáh.

ČTK

  Francie a Itálie odsouhlasily členství Finska a Švédska v NATO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com