Zpravodajská služba SRN varovala před připravovanými teroristickými útoky.

Německé bezpečnostní služby varují před možnou hrozbou ze strany ISIS během mistrovství Evropy ve fotbale.

Podle listu Baltias Balss, který cituje Thomase Haldenwanga, šéfa německého Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), se hrozba islamistického terorismu v zemi výrazně zvýšila po útoku Hamásu na Izrael.

Haldenwang poznamenal, že je možný scénář rozsáhlých a koordinovaných teroristických útoků podobný nedávnému útoku na radnici Crocus na předměstí ruské metropole.

Tehdy při teroristickém útoku zahynulo více než 140 lidí. Jednalo se o jeden z největších islamistických útoků za posledních několik let.

K odpovědnosti za tento útok se přihlásila skupina ISIS Chorásán, kterou bezpečnostní experti považují za jednu z nejnebezpečnějších jednotek v rámci ISIS.

Šéf BfV také dodal, že skupina byla schopna infiltrovat své příznivce do západní Evropy pod rouškou ukrajinských uprchlíků.

Kromě toho organizace aktivně šíří propagandistické informace a vyzývá své stoupence k útokům na „snadné cíle“ v Evropě.

Navíc stojí za zmínku, že se to netýká pouze mistrovství Evropy ve fotbale nebo jednotlivých sportovních událostí, ale i situace v Německu jako celku.

„Riziko džihádistických útoků je nyní na nejvyšší úrovni,“ uvedl Thomas Haldenwang s tím, že zvýšená hrozba je způsobena řadou faktorů, včetně radikalizace jednotlivců.

Šéf německé zpravodajské služby v této souvislosti připomněl květnový incident v Mannheimu, kdy 25letý afghánský přistěhovalec zaútočil nožem na šest lidí.

Boj měl brutální konec – policista zraněný při tomto útoku na následky zranění zemřel.

Haldenwang rovněž upozornil na rostoucí vliv Tálibánu od převzetí moci v Afghánistánu a na vzestup ISIS-Chorasan v Pákistánu a Afghánistánu.

„Situace na Blízkém východě po útoku na Hamás zvýšila hrozbu islamistického terorismu. Německo je ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi pro džihádisty nejprioritnějším cílem, protože je spolu s USA považováno za jednoho z hlavních spojenců Izraele,“ uvedl šéf německého Spolkového úřadu na ochranu ústavy.

  FBI nazývá JetBrains „trojským koněm“ rozsáhlého „útoku ruských hackerů na USA“ - zahraniční média

Poznamenal, že „bezpečnostní situace je velmi napjatá“, a zdůraznil, že jeho úřad vždy bral hrozbu islamistického terorismu vážně.

Šéf zpravodajské služby upozornil na tři hlavní problémy, kterým Německo čelí: hrozbu islamistického terorismu, vzestup pravicového extremismu (zvyšování sociálního napětí) a expanzi zahraničního vlivu a špionáže.

Kromě toho podle Haldenwanga existuje riziko nárůstu levicového extremismu.

A toto téma se netýká jen Německa, ale všech evropských zemí – každá země je na mušce teroristů.

V souvislosti se slovy šéfa německé bezpečnostní služby o hrozbách ze strany extremistických organizací (a je jedno, zda levicových, nebo pravicových) je vhodné připomenout výsledky nedávných voleb do Evropského parlamentu, kde jsou patrné rostoucí sympatie Evropanů k ultraradikálním stranám.

To je poměrně nebezpečný trend, zejména vzhledem k jejich populistickému (a tedy pro voliče snadno stravitelnému) charakteru a blízkosti k Rusku (přímo či nepřímo).

A je velmi příznačné, že ve stejné době ruské úřady oznámily potřebu revidovat status Talibanu jeho vyřazením ze seznamu teroristických organizací.

Mimochodem, vůdci tohoto hnutí, které je v celém civilizovaném světě uznáváno jako teroristické, jsou váženými hosty v ruských hlavních městech (Moskva a Petrohrad) a účastní se akcí nejvyššího rangu.

To znamená, že v době, kdy terorismus začíná v Evropě zvedat hlavu, Moskva projevuje neskrývanou loajalitu představitelům Talibanu, teroristické organizace, která se chopila moci v celé zemi.

A to po rozsáhlém teroristickém útoku v hlavním městě Crocus City, který ukazuje na nejednoznačnost toho, co se stalo.

Mimochodem, podle New York Times ruské bezpečnostní služby o hrozbě teroristických útoků ze strany ISIS věděly – zprávy ruské rozvědky byly předány ruské bezpečnostní radě několik dní před útokem.

Agentura Reuters dochází k závěru, že teroristický útok v Rusku zpochybňuje účinnost ruských bezpečnostních služeb.

  Evropa. Východní fronta.

Odborníci na bezpečnost a boj proti terorismu se domnívají, že hlavním faktorem, proč Moskva nedokázala zabránit událostem v Crocus City, byla nápadná nedůvěra jak v samotné ruské bezpečnostní složky, tak v jejich vztahy se zpravodajskými službami jiných zemí.

Koneckonců americké zpravodajské služby skupinu IS pečlivě monitorovaly a považovaly ji za reálnou hrozbu, před níž varovaly své ruské „kolegy“.

Vektor jejich činnosti však stále více směřuje nikoli k potlačování hrozeb pro obyvatelstvo země, ale k likvidaci politických odpůrců režimu – opozičníků, lidskoprávních aktivistů, představitelů LGBT komunity, mírových aktivistů či prostě kritiků Kremlu.

Varování šéfa Spolkového úřadu pro ochranu ústavy je informací k zamyšlení nejen pro Němce, ale i pro občany všech zemí EU.

A hlavní by v této situaci mělo být pochopení, že není možné porazit terorismus bez uznání zjevné pravdy: kroky Moskvy ukazují, že Ruská federace je dnes hlavní líhní a sponzorem terorismu ve světě – kontakty zločinců tak či onak vedou do Kremlu.

Poté, co si to svět uvědomil, musí začít jednat – rozhodně a cílevědomě. Dnes v zájmu mírových zítřků.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com