Čínský prezident vyzval velmoci, aby pomohly Moskvě a Kyjevu obnovit dialog

Čínský prezident Si Ťin-pching na dnešním setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem v Pekingu vyzval světové mocnosti, aby pomohly Rusku a Ukrajině obnovit přímý dialog a jednání. Informovala o tom čínská státní televize CCTV. Orbán přijel do Číny na předem neohlášenou návštěvu. Už minulý týden zavítal do Kyjeva a pak do Moskvy, aby jednal o možnostech mírového řešení situace na Ukrajině. Z Pekingu maďarský premiér zamířil do Washingtonu, kde se zúčastní summitu NATO, uvedla agentura Reuters.

Maďarský premiér podle televize CCTV ocenil „konstruktivní a důležité iniciativy“ Číny pro dosažení míru a označil Peking za stabilizační sílu uprostřed globálních turbulencí. Kromě Ruska a Ukrajiny závisí konec války „na rozhodnutí tří světových mocností – Spojených států, Evropské unie a Číny,“ uvedl Orbán. V příspěvku na síti X doplnil snímek, na němž si potřásá rukou se Si Ťin-pchingem.

Maďarsko tento měsíc zahájilo šestiměsíční rotující předsednictví v Radě Evropské unie, což Orbánovi dává v širších evropských záležitostech větší prostor, i když ne o mnoho větší vliv. Rada EU se už od Orbánovy cesty do Moskvy distancovala. Rusko na Ukrajinu zaútočilo v únoru 2022 a už v dubnu téhož roku Moskvu navštívil rakouský kancléř Karl Nehammer. Stal se tak prvním vedoucím představitelem některé z členských zemí Evropské unie, který se po začátku ruské agrese osobně setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Nehammer tehdy označil rozhovor s Putinem za otevřený, ale tvrdý.

Orbán popsal svou cestu do Pekingu jako pokračování mise za mír pro Ukrajinu. To je termín, kterým Maďarsko označuje urovnání postavené na kapitulaci Ukrajiny před ruskými požadavky, napsal americký list The New York Times.

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Robert Habeck dnes novinářům ve Stuttgartu řekl, že maďarský premiér Orbán jel do Číny jako národní politik a že nemluví za Evropu. Maďarská politika často nepředstavuje jádro myšlení Evropské unie, uvedl Habeck v reakci na Orbánovu cestu do Číny a jeho setkání se Si Ťin-pchingem.

  Lídři zemí EU se shodli na opatřeních proti vysokým cenám energií

Orbán se s čínským prezidentem setkal teprve před dvěma měsíci, kdy Si Ťin-pchinga hostil v Maďarsku v rámci jeho evropské cesty po třech zemích. Čínský prezident navštívil tehdy ještě Francii a Srbsko.

„Naše dvě země, Čína a Maďarsko, mají podobnou filozofii a obě si váží nezávislosti a jednání z vlastní iniciativy,“ řekl Si Ťin-pching Orbánovi během jejich květnových rozhovorů.

Maďarsko pod Orbánovým vedením utužilo politické a ekonomické vazby s Čínou. V Maďarsku sídlí řada čínských závodů na výrobu baterií pro elektromobily a loni v prosinci Budapešť oznámila, že čínský gigant BYD otevře na jihu země svou první evropskou továrnu na výrobu elektromobilů.

Orbánova návštěva Číny se odehrála před třídenním summitem NATO ve Washingtonu, který začíná v úterý. Na těchto jednáních americký prezident Joe Biden a další západní představitelé pravděpodobně nabídnou Ukrajině větší podporu v její válce proti ruské invazi, i když ne členství v NATO, na které naléhá prezident Volodymyr Zelenskyj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com