Po třech týdnech vládní dovolené se vrátí do svých úřadů ministři

Po třech týdnech vládní dovolené se ve čtvrtek do svých úřadů vrátí ministři kabinetu Petra Fialy (ODS). Příští týden ve středu je čeká zasedání vlády, na němž by měli mimo jiné finálně schvalovat nominaci ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) do funkce eurokomisaře. Před tím návrh ještě vyslechne sněmovní výbor pro evropské záležitosti. Předsedu vlády, který část dovolené strávil v Itálii, během jeho nepřítomnosti zastupovali ve Strakově akademii postupně vicepremiéři Marian Jurečka (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN).

Bartoš především řešil medializované problémy spojené se spuštěním digitalizovaného systému stavebního řízení. Komplikace jsou totiž i podle některých koaličních politiků natolik vážné, že pokud je ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nevyřeší do konce srpna, měl by Bartoš vyvodit z nepovedeného kroku odpovědnost. Předseda pirátů však nezbytnost změny nadále hájí a úředníkům slíbil, že do září nové funkce systém uvedou do uživatelsky přívětivějšího režimu. Bartoš odstoupit nechce, dá se ale předpokládat, že bude problémy vysvětlovat kolegům v koalici.

Poslední zasedání kabinetu před vládními prázdninami se 25. července protáhlo na deset hodin. Jednání navštívil prezident Petr Pavel, zúčastnil se dopolední debaty o zajišťování obrany. Kabinet tehdy také rozhodl o nominaci Síkely či o navýšení rozpočtu ministerstva vnitra. Odbory však byly rozladěny tím, že vláda před odchodem na prázdniny nerozhodla o navýšení platů části pracovníků veřejného sektoru od září.

Podle Jurečky by debata měla finišovat v závěru srpna. Týkat se má navýšení platů úředníků, pracovníků v kultuře, technických pracovníků v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogických sil ve školství. Odbory si stěžují, že s nimi kabinet nejedná a dohodu o růstu platů pro letošek a příští rok s ním dosud nemají. Osm ze 13 odborových svazů veřejné sféry, které zastřešuje Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), kvůli tomu koncem července vstoupilo do stávkové pohotovosti.

  Průzkum: Většina Čechů nesouhlasí s návrhem zrušit známkování v prvních třídách

Nejen koaliční politiky čeká také závěrečná kampaň před krajskými a senátními volbami, které prezident vypsal na 20. a 21. září. Jejich výsledky napoví, v jaké kondici jsou před sněmovními volbami v příštím roce Fialova ODS i koalice Spolu, ve které jsou s občanskými demokraty lidovci a TOP 09.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com