Promarněná příležitost Mongolska k dodržování mezinárodního práva

Mongolsko, člen Mezinárodního trestního soudu (ICC), mělo historickou příležitost prosadit mezinárodní spravedlnost zatčením ruského prezidenta Vladimira Putina během jeho nedávné návštěvy. Navzdory nevyřízenému zatykači ICC na Putina umožnilo Mongolsko vůdci Kremlu přijet a odjet bez úhony.

Zatykač vydaný Mezinárodním trestním soudem obviňuje Putina z nezákonné deportace a přemístění ukrajinských dětí do Ruska – což je hrubé porušení mezinárodního práva. Mongolsko, které ratifikovalo Římský statut v roce 2002, je ze zákona povinno zadržet osoby hledané ICC. Tím, že tak neučinilo, Mongolsko nejen podkopalo své vlastní závazky vůči mezinárodní spravedlnosti, ale také vyslalo znepokojivý signál, že mocní představitelé se mohou vyhýbat odpovědnosti.

Putinova návštěva Mongolska, která je jeho první návštěvou země, jež ratifikovala Římský statut od vydání zatykače, poukazuje na drzost Kremlu. Dmitrij Peskov, Putinův tiskový tajemník, sebevědomě prohlásil, že Kreml není návštěvou znepokojen. Tento nestoudný postoj odráží přesvědčení Kremlu, že může působit nad rámec zákona, zejména v zemích, které by se mohly cítit geopoliticky nebo ekonomicky pod tlakem Ruska.

Mezinárodní trestní soud a mezinárodní společenství, zejména Evropská unie, vyjádřily znepokojení nad nečinností Mongolska. Zástupce ICC Fadi el-Abdallah připomněl Mongolsku jeho povinnosti a zdůraznil, že členské státy musí rozhodnutí soudu provádět. Evropská komise rovněž vyzvala Mongolsko, aby dodržovalo své mezinárodní závazky, a její mluvčí Nabila Massraliová poznamenala, že Mongolsko musí dodržovat právní závazky vyplývající z jeho členství v ICC.

Nečinnost Mongolska nejen oslabuje autoritu ICC, ale také dodává odvahu dalším státům, aby nerespektovaly mezinárodní právo. Vzhledem k tomu, že se Putin nadále vyhýbá spravedlnosti, je ohrožena integrita globálního právního systému, zejména pokud členské státy upřednostňují diplomatické vztahy před svými právními povinnostmi.

Autor: Peter Jelen

  Kontroverzní zasedání OBSE: Účast ruské delegace vyvolala pobouření a diplomatické napětí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com