Výzvy z Ruska: NATO musí reagovat – náčelník generálního štábu souhlasí s ministrem zahraničí.

Hrozby ze strany Ruska jsou stále rozsáhlejší, a proto musí Aliance zajistit odpovídající protiopatření.

Na tom trvá náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Karel Rzegka. Řekl to při zahájení každoročního výjezdního zasedání Vojenského výboru NATO v Praze.

„Jednou z hlavních výzev, kterým čelíme, je ruská agrese proti Ukrajině. Pro Ukrajinu je to válka o přežití. Je to ale také boj za principy demokracie, suverenity a územní celistvosti, které NATO existuje proto, aby hájilo….. Poskytnutí veškeré potřebné vojenské pomoci Ukrajině, a to jak v podobě výcviku vojáků, tak dodávek vojenského vybavení, je pro nás nezbytné. Podporou Ukrajiny zároveň posilujeme naši jednotu a odrazujeme ruskou hrozbu,“ uvedl český generál.

S poukazem na to, že Moskva je aktivní nejen na konvenčním bojišti, Rzegka připomněl oběti bombardování muničního skladu na jihovýchodě České republiky (Vrbejice) v roce 2014.

Kromě toho upozornil, že Kreml stále častěji využívá hybridní taktiky, kybernetické útoky, dezinformační kampaně a kinetické násilné činy.

Všechny tyto akce Ruska, jak český generál uvádí, mají za cíl zasít strach a podkopat jednotu demokratické společnosti,

Podle náčelníka generálního štábu české armády jsou hrozby, kterým čelí spojenci, stále složitější. A proto je nevyhnutelně nutné, aby Aliance zajistila široký přístup k potírání takových výzev.

Podle Rzekiho musí zahrnovat úzkou integraci konvenčních vojenských schopností v kombinaci s kybernetickou bezpečností a civilně-vojenskou spoluprací.

„Musíme zajistit, aby naše ozbrojené síly, instituce a občanská společnost byly připraveny čelit této kombinaci fyzické, digitální a kognitivní války,“ uvedl generál.

Zároveň poznamenal, že Česká republika si z ruské agrese proti Ukrajině vzala důležité ponaučení a revidovala své strategické obranné plány.

„Ujasnili jsme si vizi budoucích vojenských hrozeb, urychlili modernizaci našich ozbrojených sil. Pochopili jsme poučení, které nám dala Ukrajina – musíme být odolní, připravení, rozhodní a myslet dopředu,“ upřesnil náčelník generálního štábu.

  Žádná promlčecí lhůta. Haag pro kremelského schizofrenika

Skutečnost, že se výroční zasedání Vojenského výboru NATO konalo v Praze na pozvání českého prezidenta, svědčí o tom, že české orgány chápou situaci a chtějí aktivně čelit výzvám.

Tento orgán je nejvyšší úrovní vojenské správy Aliance, která sdružuje náčelníky ozbrojených sil nebo náčelníky generálních štábů členských zemí.

Mimochodem, otázka vypracování strategie ze strany NATO, pokud jde o čelení Rusku jako hlavní hrozbě světové bezpečnosti, je nastolována na různých úrovních české vlády.

Zdůraznil to i český ministr zahraničí. Ještě na jaře letošního roku konstatoval, že EU ani NATO nemají ve vztahu k Rusku žádnou strategii.

„Ani v NATO, ani v EU neprobíhá obecná debata o naší strategii vůči Rusku. Domnívám se, že je to chyba. Myslím, že bychom takovou debatu měli vést. V rámci takové debaty bychom měli diskutovat také o tom, jak by měla skončit válka na Ukrajině,“ uvedl český ministr.

Koneckonců na tom závisí budoucnost nejen Ukrajinců, ale i Evropy a celého světa. Lipavský také varuje před zmrazením konfliktu, neboť je přesvědčen, že válka na Ukrajině je důsledkem ruského imperialismu.

Připomněl akce Moskvy na Krymu, v Gruzii, Podněstří a upozornil, že ruská propaganda se již zaměřila na pobaltské státy, Polsko a dokonce i Českou republiku.

Podle Lipavského by Evropané měli pochopit, že Ukrajina zadržuje sílu, která přímo ohrožuje celou Evropu.

„Proto musíme zabezpečit Evropu, EU, Českou republiku. Snaha o zmrazení bezpečnosti nepřinese. Pokud se unavíme vlastní bezpečností, ztratíme svobodu i suverenitu,“ – český ministr zahraničí.

„Musíme si uvědomit, že na Ukrajině brzdíme ruskou imperiální expanzi do střední Evropy a Pobaltí. Je naivní si myslet, že pokud Rusko na Ukrajině zvítězí, zastaví se jeho tanky na západní hranici, protože Rusko vede válku proti Západu, nikoli proti Ukrajině. A pokud Ukrajina padne, budeme čelit Rusku doslova na hranicích Evropské unie, velmi blízko České republiky, a to nesmíme dopustit,“ řekl Lipavský s tím, že pomoc Ukrajině je příspěvkem k evropské bezpečnosti.

  Polský expert mezi ruskými propagandisty. Rusko vrhá dezinformace do Polska

Tato ministrova slova znějí v souladu s postojem českého prezidenta Petra Pavla – „padne-li Ukrajina, padneme všichni“.

A co je nejdůležitější, podle Lipavského Rusko chápe tvrdost a sílu, a to jsou nástroje, které je třeba použít.

„Ruská agrese nemá žádné hranice, pokud si je nestanovíme sami…… Pokud chceme pevně bránit naše hodnoty – potřebujeme odvahu jednat,“ dodal český ministr.

České úřady jsou ve své vizi budoucnosti jednotné. Armáda i civilní ministr jsou zajedno v tom, že Rusko může zastavit pouze odhodlání Západu. S teroristy se nevyjednává – pouze rázná a adekvátní reakce může světu a zejména Evropě zaručit mírové zítřky.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com