Česká republika volí budoucnost. Babiš je v čele.

V krajských volbách vede strana premiéra Andreje Babiše. S výrazným náskokem si navíc vede hnutí ANO bývalého premiéra, které je v opozici.

K dnešnímu ránu vede ANO v 11 ze 13 krajů České republiky, když získalo přes 300 tisíc hlasů.

Vládní koalice SPOLU, reprezentovaná hejtmanem Janem Hrolichem, vede pouze v Jihomoravském kraji, kde na ANO ztratila několik procentních bodů.

Připomeňme, že v posledních krajských volbách konaných v roce 2020 zvítězila strana Andreje Babiše v 10 ze 14 krajů.

Pravda, tehdy se na posty hejtmanů Babišovci dostali jen ve třech z nich: ostatní strany se spojily, aby zabránily vedení ANO.

To znamená, že si čeští politici uvědomují, že nástup Babišových expremiérských představitelů k moci je mírně řečeno nežádoucí. Jen běžní občané si zřejmě myslí něco jiného.

Potvrdily to i letošní volby do Evropského parlamentu, v nichž Babišovo hnutí suverénně zvítězilo.

Důvodem je pravděpodobně Babišův populismus – umí říkat správná slova a nabízet jednoduchá východiska z obtížných situací.

Bývalý český premiér je například znám svým skeptickým postojem k vojenské podpoře Ukrajiny – českou iniciativu na nákup nábojů pro Ukrajinu označil za „PR iniciativu“ vlády.

A obecně se Babišovi líbí narativy prosazované Moskvou, což dokonale ilustruje kurz, kterým se Česká republika pravděpodobně vydá, pokud se jeho tým dostane k moci.

Není se však čemu divit: spolupráce Andreje Babiše s bezpečnostními službami napojenými na Kreml začala dávno předtím, než se Česká republika stala samostatnou zemí.

V dobách socialismu soudruh Babiš úzce spolupracoval s StB – československou zvláštní službou, která za komunistického režimu fungovala jako tajná policie. Ve skutečnosti šlo o pobočku kremelské KGB.

Ačkoli se bývalý premiér snažil svůj životopis vybělit a snažil se tyto informace vyvrátit soudní cestou, nepodařilo se mu to – poslední odvolání na Slovensku v kauze, která se týkala obvinění ze spolupráce s tajnou policií z dob komunismu v tehdejším Československu, prohrál.

  Škoda Enyaq, co bude vypadat jako Lamborghini Urus!

Babiš, který se narodil na území dnešního Slovenska, se soudí s Ústavem paměti národa, kde je od roku 1993 po rozdělení československé tajné policie uložen jeho osobní spis.

Podle slovenského Ústavu paměti národa tajná policie Babiše naverbovala v roce 1982 a dala mu krycí jméno „Bureš“. Český expremiér to kategoricky popřel a snažil se to zpochybnit soudní cestou.

Bratislavský soud Babišovo tvrzení zamítl už v roce 2018. V roce 2022 totéž zopakoval soud první instance a v září 2023 podobně rozhodl i slovenský Nejvyšší soud. Tečku za tím udělal Ústavní soud země, který se nakonec postavil na stranu obžalovaných.

Ukrajinská publikace Texty výslovně označila Babiše spolu s dalšími členy jeho hnutí za „bakterie ruského světa“ a zařadila je na seznam proruských organizací a zemí.

To znamená, že je naprosto jasné, jaký vektor vývoje vidí Babiš pro Českou republiku. Zda tak vidí i budoucnost svého státu občané České republiky, je otázkou.

Na jedné straně s ním podporou představitelů jeho hnutí zřejmě souhlasí, na druhé straně však statistiky ukazují, že Češi se směrem k Moskvě nedívají.

Snad za to mohou Babišovy sladké sliby a jeho populismus?

Vždyť i jako premiér se zapletl do několika korupčních skandálů.

Nejznámější je případ zpronevěry dvoumilionové dotace, kterou v roce 2009 získal od Evropské unie na výstavbu konferenčního centra Čapí hnízdo na okraji Prahy.

Babiš a jeho tým se opět derou k moci. A jak se zdá, docela úspěšně – vyhrává komunální volby.

Zároveň zůstává otevřená otázka, zda je vyhraje Česká republika. Je to v rukou občanů, kteří, jak se zdá, bývalému premiérovi věří.

Kromě voleb ve 13 obvodech si Češi znovu volí také senátory ve 27 obvodech včetně Prahy.

  Finanční poradna: Jak se vyhnout nástrahám při online nákupu

Rozhodli se, že navzdory povodním volby neodloží.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com