Při pátečním izraelském útoku na Bejrút zemřel šéf Hizballáhu Nasralláh

Při pátečním izraelském vzdušném útoku na Bejrút zemřel dlouholetý šéf libanonského militantního hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh. Uvedla to dnes dopoledne izraelská armáda a Hizballáh informaci o několik hodin později potvrdil. Izraelští představitelé jsou přesvědčeni, že vůdce hnutí, které z libanonského území útočí na Izrael, byl legitimním cílem. Svět nyní sleduje se znepokojením vývoj v Libanonu a v celém regionu. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, jehož země Hizballáh významně podporuje, vyzval muslimy, aby hnutí pomohli v boji proti Izraeli. Zatím není jasné, kdo nahradí Nasralláha, který Hizballáh vedl tři dekády.

Izraelská armáda uvedla, že Nasralláha zabila v době, kdy jednal s dalšími vysokými představiteli své organizace. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari řekl, že Nasralláh patřil k předním nepřátelům Izraele a jeho zabití bylo v souladu s mezinárodním právem. Izraelský ministr Joav Galant prohlásil, že Izrael neválčí s Libanonem, ale pouze s Hizballáhem. Šíitské hnutí odpoledne informaci o smrti svého vůdce potvrdilo a dodalo, že bude pokračovat ve válce proti Izraeli.

Íránská státní tisková agentura IRNA informovala, že během pátečního útoku zahynul i vysoce postavený představitel íránských revolučních gard Abbás Nilforušan. Podle izraelské armády spolu s Nasralláhem přišel o život také šéf Hizballáhu pro operace na jižní frontě Alí Karakí a další velitelé.

Íránský duchovní vůdce Chameneí v reakci na Nasralláhovu smrt vyzval všechny muslimy, aby se postavili za libanonský lid a za „hrdý Hizballáh“ a aby všemi dostupnými prostředky pomohli v konfrontaci se „zlotřilým režimem“, jímž mínil Izrael. Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje v regionu předtím informovala, že Chameneí byl převezen na zabezpečené místo kvůli obavám z možného atentátu. Palestinské teroristické hnutí Hamás, jehož vůdce Ismáíla Haníju v červenci zabil útok připisován Izraeli, uvedlo, že zemřelé vůdce nahradí další lídři, kteří budou ještě více odhodlaní bojovat.

  Ruští partyzáni tvrdí, že získali kontrolu nad jednou obcí v Belgorodské oblasti

Vývoj v Libanonu a v regionu sledují další státy se znepokojením. Francouzský premiér Michel Barnier uvedl, že situace v Libanonu je extrémně vážná. Italská diplomacie vyzvala k obnovení diplomatického dialogu. Podle českého prezidenta Petra Pavla zabití Nasralláha představuje potenciál k další eskalaci situace na Blízkém východě. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval k zastavení Izraele, který se podle něj dopouští brutálních úderů na Libanon a pokračuje ve své politice genocidy a invaze.

S ohledem na zhoršenou bezpečnostní situaci a intenzivnější vzdušné útoky agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) dnes doporučila aerolinkám, aby do Libanonu a do Izraele nelétaly. České ministerstvo zahraničí zopakovalo výzvu adresovanou českým občanům, aby Libanon opustili. V cestovatelském systému Drozd je podle Černínského paláce aktuálně registrováno 98 Čechů, kteří se v blízkovýchodní zemi nacházejí.

Čeští policisté kvůli zprávám o zabití Nasralláha posílí služby u židovských objektů. Informace o tom, že by v Česku hrozilo nebezpečí, ale nemají, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Nasralláh vedl Hizballáh jako generální tajemník od roku 1992. V minulosti si získal velkou důvěru v Libanonu a v ostatních arabských zemích, což upevnilo postavení Hizballáhu jako politické strany, která má své ministry ve vládě a poslance v libanonském parlamentu. Navázal silné spojenectví s Íránem či s palestinským teroristickým hnutím Hamás. Některé země, jako USA a Británie, považují Hizballáh za teroristickou organizaci.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com