Vláda schválila armádní mise, na východě NATO by mohlo působit až 2000 vojáků

 Vláda dnes schválila nasazení vojáků v zahraničních operacích na další dva roky, na východním křídle Severoatlantické aliance (NATO) by mohlo působit až 2000 českých vojáků, což je o 800 víc než nyní. Ministerstvo obrany o tom informovalo v tiskové zprávě. Celkem by podle návrhu mohlo v roce 2025 na zahraničních misích sloužit 2666 českých vojáků, o rok později 2571 lidí. Mandát musí schválit Parlament. Současný mandát platí do konce letošního roku.

ČR má podle ministerstva přispět k posilování východního křídla NATO, aliance ho dlouhodobě posiluje kvůli ruské agresi proti Ukrajině. „Chceme pokračovat v naší přítomnosti v Litvě, Lotyšsku, Polsku a na Slovensku,“ uvedl úřad. Návrh umožňuje také působení českých vojáků v Estonsku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. „Zapojení české armády v těchto zemích by se ale odvíjelo od konkrétní potřeby NATO související se zajištěním věrohodného odstrašení a obrany aliančního prostoru. V současnosti se ovšem působení české armády v těchto zemích neplánuje,“ sdělilo ministerstvo.

Počet českých vojáků by se měl zvýšit také v misi EUFOR Althea, nárůst až na 200 osob ministerstvo zdůvodňuje vyčleněním záložní roty jako součásti spojeneckých rezervních sil. Letouny JAS-39 Gripen až s 95 vojáky české armády by pak příští rok měly chránit vzdušný prostor Islandu.

Z důvodu transformace v rámci nového modelu sil NATO se z 600 na 300 sníží počet vojáků, které ČR vyčleňuje do spojeneckých sil rychlé reakce aliance. Až 200 osob by podle ministerstva mohlo být nasazeno do nově vzniklého bojového uskupení EU vedeného Polskem.

Vláda dnes odsouhlasila i návrh na výcvik a poradenství v Mauritánii, ve spolupráci s NATO by zde mělo až 30 českých vojáků pomáhat s výcvikem speciálních ozbrojených sil. Mauritánie je podle ministerstva jednou ze stabilních zemí v oblasti Sahelu. „Nicméně její odolnost může být oslabena například intenzivnějším působením teroristických organizací nebo nestabilitou v okolních zemích,“ uvedl úřad. Region je podle něj důležitý z hlediska bezpečnostních zájmů ČR. „Konkrétně nárůst nelegální migrace a pronikání radikálních teroristických skupin má přímý vliv na bezpečnost Česka a Evropy. Šíření vlivu Ruska a Číny v oblasti představuje další bezpečnostní výzvu,“ dodalo ministerstvo.

  Některé lyžařské areály v Česku jsou stále v provozu, čekají na ochlazení

Vláda dnes také prodloužila dobu působení Britského vojenského poradního a výcvikového týmu v ČR (BMATT). Tým britských instruktorů působí v Česku od roku 2000, podílí se na výcviku českých vojáků i příslušníků ozbrojených sil členských států NATO a EU. Do roku 2023 kurzy podle ministerstva absolvovalo 11.600 českých i zahraničních vojáků. „Počet členů BMATT z řad příslušníků britských ozbrojených sil bude nadále omezen maximálně na 30 osob a počet příslušníků ozbrojených sil cizích států, kteří jsou vysláni do kurzů, jež BMATT pořádá, nepřekročí 100 osob v jednotlivém kurzu,“ uvedl úřad.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com