Jak čínský export pohání ruský obranný průmysl navzdory sankcím

Uvalení přísných západních sankcí na Rusko po jeho invazi na Ukrajinu v roce 2022 mělo za cíl oslabit ekonomické a vojenské schopnosti země. Tyto sankce, jedny z nejtvrdších od roku 2014, se zaměřovaly na vývoz špičkových technologií zásadních pro ruský vojensko-průmyslový komplex, včetně přesných strojů, elektronických součástek a dalšího zboží dvojího užití. Primárním cílem bylo omezit schopnost Ruska vyrábět pokročilé zbraňové systémy, narušit výrobu klíčových vojenských technologií, a tím omezit jeho schopnost udržet vojenské operace, píší Nowiny Polskie.

Tváří v tvář těmto výzvám však ruský obranný průmysl nejen vydržel, ale v některých metrikách zaznamenal růst. Hlavním faktorem této odolnosti bylo spojení Ruska s Čínou, která vstoupila do dodávek kritických high-tech strojů a zařízení. Do roku 2023 dosáhl čínský vývoz kovoobráběcích strojů do Ruska 390 milionů dolarů – ohromující čtyřnásobný nárůst ve srovnání s rokem 2022, kdy byl vývoz oceněn na 94 milionů dolarů. Tato rostoucí spolupráce mezi čínskými výrobci strojů a ruským vojenským sektorem představuje významný geopolitický posun, který Rusku umožnil obejít dopad západních sankcí.

Ruská potřeba high-tech zboží a reakce Číny

Když Západ v roce 2022 uvalil na Rusko sankce, země ztratila přístup k základním technologiím potřebným pro výrobu pokročilých vojenských systémů. Obranný průmysl, silně závislý na západních dovozech přesných nástrojů, elektronických součástek a výrobních zařízení, měl podle očekávání utrpět velké neúspěchy. Západní analytici věřili, že bez přístupu k tomuto zboží by se ruská výroba špičkových zbraní, včetně raketových systémů, radarových technologií a systémů protivzdušné obrany, dramaticky zpomalila.

Čína rychle zaplnila mezeru. Čínské společnosti, které nejsou vázány sankcemi, využily příležitosti rozšířit svůj vývoz do Ruska, konkrétně v odvětvích kritických pro jeho vojensko-průmyslový komplex. Tyto exporty zahrnují vše od laserových řezacích strojů po CNC soustruhy a frézovací centra – vybavení nezbytné pro výrobu vysoce přesných vojenských komponentů.

  Česko má zájem o plyn z Ázerbájdžánu, řekl ázerbájdžánský prezident v Berlíně

Jednou z klíčových čínských společností, které se podílejí na zásobování Ruska kritickými technologiemi, je G-WEIKE TECH CO. LTD, která se specializuje na pokročilé stroje pro laserové řezání. Společnost G-WEIKE dodala do Vědeckého výzkumného ústavu měřicích přístrojů v Novosibirsku laserový řezací stroj LF1313, moderní zařízení s technologií automatického ostření. Toto zařízení, pojmenované po Kominterně, je nedílnou součástí výroby ruských systémů protivzdušné obrany S-300 a S-400 Triumph. Tyto systémy protivzdušné obrany jsou jedny z nejpokročilejších v Rusku a jsou životně důležité pro ochranu jeho území před vzdušnými hrozbami, včetně dronů a raket.

36 zásilek realizovaných společností G-WEIKE představuje pouze jeden aspekt širší podpory Číny pro ruský obranný průmysl. Laserové řezací stroje se používají k přesné výrobě součástí ruských systémů protivzdušné obrany, což podtrhuje důležitost této technologie pro udržení ruských vojenských schopností.

Role čínského zboží dvojího užití v obraně Ruska

Zatímco Čína oficiálně zastává neutrální postoj k válce na Ukrajině, její činy naznačují opak. Prodej zboží dvojího užití – položek, které lze použít pro civilní i vojenské účely – byl klíčovou součástí čínské podpory Rusku. Toto zboží, i když není výslovně klasifikováno jako vojenské vybavení, je zásadní pro výrobu zbraňových systémů a dalších obranných technologií.

Například společnost ZHEJIANG ZHENHUAN CNC MACHINE TOOL CO. LTD (Z-MaT) významně přispěla k dodávkám vysoce přesných soustruhů do Ruska vybavených podávacím zařízením Super P30H a CNC systémy Siemens 808D. Tyto stroje používá Vědecký a výrobní komplex „Iskra“ k výrobě radioelektronického vybavení, výpočetní techniky a komunikačních zařízení – to vše je zásadní pro moderní válčení. Skutečnost, že zásilky společnosti Z-MaT byly zprostředkovány prostřednictvím zprostředkovatelských společností, jako jsou AMG a ALTEZA, dokládá sofistikovanost dodavatelského řetězce udržujícího ruskou vojenskou výrobu.

Čínská společnost SINO MACHINERY CO. LTD navíc dodala vyspělá obráběcí centra pro M.I. Kalinin Machine Engineering Plant, která vyrábí raketové systémy řady Buk. Tato obráběcí centra se používají k výrobě přesných dílů nezbytných pro systémy Buk, které patří mezi nejdůležitější ruské raketové systémy země-vzduch. Tato pokračující dodávka high-tech strojů zajišťuje, že schopnosti ruské protivzdušné obrany zůstanou funkční, navzdory západním sankcím zaměřeným na jejich ochromování.

  Papeže šokoval vpád do Kapitolu, v zemi s tak dlouhou demokracií

Státem podporovaná podpora a role čínského vedení

Úzké vazby mezi čínskými výrobci a ruským obranným průmyslem pravděpodobně nebudou existovat bez tichého souhlasu čínské vlády. Čínský stát vykonává přísný dohled nad svým soukromým sektorem, zejména v odvětvích souvisejících s vyspělou technologií a národní bezpečností. Vzhledem k objemu a povaze exportu je vysoce pravděpodobné, že čínské vedení povolilo tuto úroveň spolupráce a považovalo ji za přínosnou jak ekonomicky, tak geopoliticky.

Poskytnutím tohoto zboží Rusku si Čína nejen zajišťuje důležitého obchodního partnera, ale také čelí západnímu vlivu v globálních konfliktech. Udržování tohoto vztahu s Ruskem Číně umožňuje promítat svou vlastní sílu a zároveň zpochybňovat dominanci západních ekonomických sankcí jako nástroje geopolitického tlaku.

Kromě toho skutečnost, že tyto transakce probíhají a za poslední rok výrazně vzrostly, naznačuje, že Čína se strategicky umisťuje jako klíčový hráč v globálním zbrojním a vojenském dodavatelském řetězci. Tím, že Čína umožňuje svým společnostem podporovat ruské vojenské úsilí, zajišťuje, že Rusko může i nadále provozovat svůj vojensko-průmyslový komplex bez větších narušení.

Geopolitické důsledky zapojení Číny

Zapojení Číny do udržování ruského vojensko-průmyslového komplexu má dalekosáhlé geopolitické důsledky. Za prvé, zdůrazňuje limity západních sankcí, když jsou alternativní dodavatelé ochotni zasáhnout. Dokud Čína bude Rusku nadále poskytovat technologie a vybavení, které potřebuje, účinnost západních sankcí zůstane omezená.

Prohlubující se vztah mezi Čínou a Ruskem navíc představuje významný posun v dynamice globální moci. Obě země se dlouhodobě snaží zpochybnit mezinárodní pořádek vedený Západem a jejich spolupráce v obranném sektoru je jasným ukazatelem jejich společných strategických cílů. Toto partnerství umožňuje oběma národům čelit západnímu vlivu a promítat svou vlastní sílu na globální scénu.

Pokračující tok zboží dvojího užití a špičkových strojů z Číny do Ruska také vyvolává obavy z budoucích konfliktů. Pokud je Čína ochotna podporovat ruskou vojenskou výrobu navzdory mezinárodnímu tlaku, signalizuje to, že Peking by mohl přijmout podobnou strategii v budoucích konfliktech týkajících se jeho vlastních zájmů, jako je například v Tchajwanském průlivu.

  Zástupce „LPR“ při rozhovorech v Minsku má ruský pas (foto, video)

Odolnost ruského vojensko-průmyslového komplexu, navzdory nejpřísnějším západním sankcím, podtrhuje kritickou roli, kterou čínský export high-tech strojů sehrál při udržení obranného sektoru země v provozuschopném stavu. Od strojů na řezání laserem po CNC soustruhy, strojní zařízení dodávané čínskými společnostmi umožnilo Rusku pokračovat ve výrobě pokročilých zbraňových systémů, včetně systémů protivzdušné obrany a raketových technologií.

Dokud bude Čína nadále poskytovat tuto úroveň podpory, bude pro západní sankce obtížné dosáhnout svého plného zamýšleného účinku. Prohlubující se vazby mezi čínskými výrobci a ruskými obrannými firmami zdůrazňují geopolitické spojení mezi těmito dvěma národy s významnými důsledky pro globální bezpečnost a rovnováhu sil v budoucích konfliktech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com