Izrael prověřuje možnost, že jeho armáda zabila vůdce Hamásu Sinvára

Izraelská armáda prověřuje možnost, že vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár zahynul při bojích v Pásmu Gazy. S odkazem na izraelské síly to píší agentury AFP a Reuters. Dvě izraelské stanice uvedly s odkazem na nejmenované zdroje, že úmrtí Sinvára je potvrzené. Armáda se domnívá, že Sinvár mohl být ve skupině tří členů Hamásu, které vojáci nedávno zabili v Pásmu Gazy. Podle deníku Haarec armáda neměla dřívější poznatky, že ve skupině mohl být Sinvár. Hamás na informace zatím nereagoval.

„V současnosti nelze potvrdit identitu teroristů,“ uvedla dnes armáda podle agentur. Podle dvou zdrojů Reuters dostali členové izraelské vlády informaci, že Sinvár je velmi pravděpodobně po smrti. Nejmenovaní představitelé pak izraelským televizím KAN a N12 News řekli, že úmrtí šéfa Hamásu je potvrzené, píše dále Reuters.

Podle deníku Haarec operace, při které se armáda domnívá, že mohla zabít Sinvára, nebyla přímo namířená proti šéfovi Hamásu a o jeho přítomnosti na místě neměli vojáci zpravodajské poznatky. Další izraelská média tvrdí, že armáda zabila skupinu Palestinců na jihu Pásma Gazy v Rafáhu. Podle zdrojů stanice CNN vojáci na skupinu narazili při plnění běžných operačních úkolů. Po úderu na budovu, kam se Palestinci ukryli, si vojáci všimli, že jeden ze zabitých se velmi podobá Sinvárovi a oznámili to nadřízeným, píše server The Times of Israel, podle kterého operace začala ve středu.

Podle jednoho zdroje agentury AFP nyní bezpečnostní analytici provádí analýzy DNA, aby zjistili, zda jeden ze zabitých mužů je Sinvár. Sinvár strávil dlouhou dobu v izraelském vězení, takže se dá očekávat, že izraelské úřady o něm mají podrobné záznamy.

Minulý týden zmocněnec Bílého domu pro Blízký východ Brett McGurk uváděl, že podle amerických poznatků je Sinvár živý, pravděpodobně se ukrývá v tunelech pod Pásmem Gazy a má sebou skupinu rukojmích unesených teroristy 7. října.

  Prezident Zelenskyj se pustil do Maďarska. Za válku jsme zaplatili nesmírně vysokou cenu, reaguje ministr

Podle armády však v budově, kde byla zmíněná skupina členů Hamásu zlikvidována žádní rukojmí nebyli.

Sinvár, který podle Izraele naplánoval teroristický útok z loňského 7. října, při kterém zemřelo na 1200 lidí a dalších 250 bylo uneseno, je od srpna šéfem celého Hamásu. Předtím řídil jeho aktivity v Pásmu Gazy. V reakci na útok izraelští představitelé zahájili vojenskou operaci v oblasti s zničit vojenské kapacity Hamás. Cílem armády je i samotný Sinvár.

Zabití Sinvára by podle agentury Reuters znamenalo velký úspěch pro izraelskou armádu i premiéra Netanjahua. Podle tisku se ale nedá očekávat, že by to vedlo k okamžitému zastavení bojů v Pásmu Gazy. Rodinní příslušníci rukojmích v prohlášení uvedli, že izraelské vítězství nebude skutečné bez propuštění jejich blízkých. Možnou smrt Sinvára uvítali jako důležitý milník. Podle propočtů agentury AFP Hamás drží 97 rukojmí, část z nich zřejmě už nežije.

Na začátku října izraelská armáda oznámila, že na severu Pásma Gazy v létě zabila pravou ruku Sinvára a šéfa tamní správy Rúhího Muštahu. Stalo se tak při leteckém úderu na jeden z tunelů, jejichž síť v oblasti Hamás v minulých letech vybudoval.

Od loňského října v Pásmu Gazy zemřelo kvůli válce přes 42.000 lidí, tvrdí místní úřady, které kontroluje Hamás. Údaj nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky.

Izraelský úder na školu v Pásmu Gazy zabil podle úřadů 28 lidí

Izraelský úder na školu ve městě Džabálija dnes zabil nejméně 28 lidí a dalších 98 zranil. Uvedly to v aktualizované bilanci zdravotnické úřady v Pásmu Gazy, které kontroluje teroristické hnutí Hamás, napsaly zahraniční agentury. Škola sloužila jako centrum pro obyvatele vysídlené v důsledku války, podle Izraele se v ní konalo setkání členů teroristických skupin, na které izraelská armáda zaútočila. Dalších 11 lidí zemřelo při úderu na město Gaza.

  Ruská centrální banka nebude do konce roku nakupovat zahraniční měny

Izraelská armáda podle Reuters oznámila, že provedla cílený úder mířící na místo setkání členů teroristických hnutí Hamás a Palestinský islámský džihád v objektu, který „v minulosti sloužil jako Škola Abú Hasana.“ Armáda dále uvedla, že na místě byly desítky bojovníků, a poskytla jména některých z nich. AP píše, že se jedná o Školu Abú Husajna.

Města Bajt Hanún, Džabálija a Bajt Lahíja jsou podle Reuters zcela izolována jednotkami izraelské armády. Pohyb osob je umožněn pouze rodinám, které mají povolení potřebné k evakuaci nařízené izraelskou armádou. Podle tamních obyvatel izraelská armáda v Džabáliji pokračuje v ničení budov leteckými údery, tankovými střelami i odpalováním výbušnin na dálku.

Izraelská armáda zahájila na začátku října v Džabáliji rozsáhlou pozemní ofenzívu za použití tankových jednotek, protože podle ní v místě operují přeskupené síly teroristického hnutí Hamás. Podle humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) jsou však v Džabáliji uvězněny tisíce lidí. Izraelská armáda od začátku této pozemní operace blokovala zásobování místa a přísun humanitární pomoci. Spojené státy i EU vyzvaly Izrael k podniknutí kroků potřebných ke zlepšení humanitární situace. První kamiony s pomoci Izrael na sever Gazy pustil po téměř dvou týdnech v pondělí.

Asi 133.000 obyvatel Pásma Gazy čelí hladomoru. Předpokládá se, že jejich počet v příštím půl roce vzroste na 345.000. Dnes to uvedla Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) s poukazem na novou zprávu IPC. Nástroj pro klasifikaci potravinové bezpečnosti (IPC) je mechanismus agentur OSN, regionálních orgánů a skupin poskytujících pomoc, který hodnotí potravinovou bezpečnost na základě souboru technických kritérií.

Nynější válka v Pásmu Gazy začala poté, co bojovníci teroristického hnutí Hamás a dalších palestinských ozbrojených skupin loni 7. října zaútočili na jih Izraele. Při útoku zabili na 1200 lidí, převážně civilistů, a dalších zhruba 250 rukojmích unesli do Pásma Gazy.

  K úternímu útoku v Tel Avivu se přihlásilo ozbrojené křídlo Hamásu

Během války v Pásmu Gazy bylo od 7. října 2023 zabito nejméně 42.438 Palestinců a dalších 99.246 bylo zraněno, uvedlo dnes tamní ministerstvo zdravotnictví spravované hnutím Hamás. Podle agentury AFP tak počet zabitých vzrostl za posledních 24 hodin o 29 osob a zraněných o 93. Údaje nerozlišují mezi ozbrojenci a civilisty.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com