Srbský prezident ukázal jednotnou vlajku Srbska a Ruska

Během fotbalového zápasu mezi švýcarskou a srbskou reprezentací došlo k mimořádné události – srbský prezident Vučič, který zápas sledoval z tribuny, zvedl šálu se společnými vlajkami Srbska a Ruska.

Tímto způsobem se srbský vůdce, který byl na místě ve společnosti Putinova agenta Milorada Dodyka, snažil demonstrovat svou vroucí oddanost Moskvě.

V zásadě není takový kousek (jinak se to nazvat nedá) ze strany Vučiče překvapivý – směr, kterým se dívá, naznačil svými činy již dříve.

Nedávno se například dokonce pokusil ovlivnit zahraniční politiku EU. V tomto případě hovoříme o pokusu srbské hlavy státu zkorigovat závěrečné prohlášení summitu států jihovýchodní Evropy k situaci na Ukrajině.

Srbský prezident odmítl podepsat konečnou verzi dokumentu. Z Vukičovy iniciativy byl dokument, který původně obsahoval ostré protiruské body, upraven a předložen bez zmínky o povinném uvalení protiruských sankcí.

„Musím vás zklamat: tento odstavec byl změněn. A nyní se v něm nepíše, že země jsou povinny uvalit sankce proti rf. Je to výzva, aby harmonizovaly svá opatření s opatřeními EU. To se nám podařilo změnit. Změnili jsme čtyři body, které považuji za důležité. Toto byl jeden z nich. Srbsko respektuje svou politiku a bude pokračovat v politice nezávislé a suverénní země,“ řekl Vučič novinářům po skončení akce.

Srbský prezident dále zdůraznil neochotu militarizovat cílení pomoci Ukrajině a odmítnutí nazývat věci pravými jmény.

„Zároveň nebudeme uvalovat sankce proti Ruské federaci, protože to je politika, které se Srbská republika drží. Trvali jsme na tom, že můžeme hovořit o jakékoli pomoci, ale nechtěli jsme výslovně zmiňovat „vojenskou pomoc“. Stejně tak v otázce „okupace Krymu“. Zaměřili jsme se na terminologii územní celistvosti Ukrajiny. To bylo vzato v úvahu a akceptováno,“ uzavřel Vučič.

Jak je vidět, obviněním „mnoha účastníků posledního summitu“ z „využívání Charty OSN pouze ve vlastním zájmu“ se srbský prezident sám snažil manipulovat s pojmy respektování principu územní celistvosti Ukrajiny a nutnosti respektovat Chartu OSN.

  Česko pomůže Ukrajině s výrobou zbraní.

Je zřejmé, že nejen sympatizuje s Moskvou, ale také úspěšně přebírá manipulativní a dezinformační zkušenosti Kremlu.

Mimochodem, Vučićovy výstřelky už byly zhodnoceny i v samotném Srbsku. Takto tvrdě kritizoval svého prezidenta vůdce opoziční Republikánské strany Nikola Sandulović.

„Nevím, co ještě musí srbský diktátor Aleksandar Vučić udělat, aby si Evropa a Amerika uvědomily, že si s nimi hraje ve svých nekonečných lžích a slibech, které jim dává, a získává tak čas na konečné zúčtování s nimi. Byl, je a navždy zůstane ruským poskokem a jejich věrným komplicem,“ prohlásil Sandulovič.

Vysvětlil, že tím srbský prezident vysílá obyvatelstvu jasný vzkaz, že Srbsko a rf jsou i nadále spojenci.

Srbská opozice se domnívá, že Západ stále nechápe hloubku ruského vlivu v Srbsku a že formální rozhodnutí neznamenají nic pro politiku, která je hluboce synchronizovaná s Kremlem.

Je zřejmé, že všechny politické kroky, jako je nákup letadel Rafal, „evropské vzkazy“, lithium a další kroky, jsou koordinovány s Moskvou.

Kromě toho se před každým „prozápadním“ politickým rozhodnutím a prohlášením Aleksandara Vučiče setkali místopředsedové srbské vlády s nejvyšším vedením Ruska, včetně samotného Putina.

Nyní, po schůzkách s americkou administrativou, Vučič mává ruskou vlajkou se vzkazem: Sandulovič napsal na sociální síti: „Nikdy mě neuvidíte mávat evropskou nebo americkou vlajkou.“

Srbský opoziční vůdce se nevyhýbal komentářům k posledním politickým krokům svého vis-a-vis.

„Byli jsme a budeme spojenci Ruska, zejména teď, když se snažíme být trojským koněm Ruska na Západě,“ interpretoval Vučičovo počínání Sandulovič.

Samotné Moskva však bylo k akci svého vazala mírně skeptické.

Konkrétně jeden z poslanců naznačil, že srbský prezident ukázal ruskou vlajku, aby vysvětlil, že byl předtím donucen podepsat prohlášení odsuzující ruské akce na Ukrajině.

„Mnozí odborníci byli překvapeni, včetně mě. Tamní rétorika nás téměř odsuzovala. Byli jsme si jisti, že Vučič je s Ruskem, ale to, co se stalo, je pro mnohé nepochopitelné. Možná chtěl tímto způsobem ukázat, že byl donucen,“ uvedl poslanec.

  Výzvy z Ruska: NATO musí reagovat - náčelník generálního štábu souhlasí s ministrem zahraničí.

Inu, někteří politici opravdu chtějí sedět na několika židlích najednou. Zdá se, že srbský prezident chce udělat právě to.

Na jedné straně – je tak výhodné sloužit moskevskému suzerenovi a sladce zpeněžit takovou službu diktátorovi, který žije podle středověkých pravidel. Na druhé straně – a přitom žít v civilizované Evropě.

Pro představitele klubu Putinových příznivců je to tak zvláštní – milovat diktátora a užívat si výhod EU.

Inu, srbský lid si vybral – má prezidenta, který ho sebevědomě vede do „ruského světa“. Čeho jsou jeho představitelé schopni, viděl celý svět na jejich činech na Ukrajině.

Přemýšlejte, pánové Evropané, vyvoďte správné závěry a udělejte správné kroky. Vždyť na tom, jaké budou dnes, závisí váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com