Federer a spol. v centru tenisové války: Je to zrádné a sobecké!

Mají jednu smutnou jistotu. Ať už dají přednost jedné či druhé straně, jejich rozhodnutí bude s velkou pravděpodobností podrobeno tvrdé kritice. Přesně do této situace se dostaly tenisové hvězdy v čele Rogerem Federerem, Novakem Djokovičem a Rafaelem Nadalem poté, kdy bylo French Open kvůli epidemii koronaviru přesunuto na přelom září a října. Tedy přesně do termínu, kdy je v plánu čtvrtý ročník Laver Cupu.

Čtyřiadvacátého května se měly otevřít brány slavného French Open, na kterém chtěla tenisová elita zabojovat o druhý grandslamový vavřín letošní sezony. Pandemie koronaviru však vše zhatila. Organizátoři tak obratem našli pro antukový podnik náhradní termín mezi 20. zářím a 4. říjnem, tedy pouhý týden po skončení US Open.

Mnohem závažnější je fakt, že toto datum přímo koliduje s populárním Laver Cupem, který je v plánu od 25. do 27. září v Bostonu. To silně kazí plány nejen pro pořadatelé Roland Garros a Federerova Laver Cupu, ale vrásky to dělá i čelním představitelům US Open, kterým reálně hrozí, že řada tenistů dá přednost právě pařížským bojům a do New Yorku nedorazí. To samozřejmě platí i naopak.

Ani jedna strana však prozatím cuknout nehodlá. „Chceme ujistit fanoušky, sponzory, vysílací společnosti, personál, dobrovolníky, hráče i skvělé město Bosoton, že hodláme i nadále uspořádat turnaj v původním termínu,“ píší organizátoři Laver Cupu.

Trošku smířlivěji zní prohlášení zástupců US Open. „Jsou to velmi těžké časy, každý z nás je katastrofou zasažen. Hlavní však je komunikace a spolupráce při hledání vhodného řešení. Pokud bychom museli turnaj odložit, bylo by třeba vše řádně prodiskutovat s dalšími podniky jako je třeba Laver Cup,“ píše se ve zprávě Amerického tenisového svazu.

A Roland Garros? „Měli jsme výměnu názorů s ATP, WTA, ITF a informovali jsme i pořadatele ostatních grandslamů. Zrušení turnaje je pro nás nemyslitelné,“ prohlásil předseda francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli.

  Manchester City udolal Sevillu a poprvé získal Superpohár UEFA

Těžké rozhodnutí pro Nadala

Pokud se nic nezmění, zvlášť „výživné“ rozhodnutí čeká na největší ikony současného tenisu Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala a Rogera Federera.

Pokud je o švýcarskou legendu, tady je jasno. Federer je spoluzakladatelem Laver Cupu, o jeho účasti v Bostonu není nejmenších pochyb. Navíc oželet nepříliš oblíbenou antuku by mu žíly netrhalo.

V úplně jiné situaci je Rafael Nadal. Devatenáctinásobný grandslamový šampion si z pařížské antuky udělal ryze domácí podnik, když zde kraloval již dvanáckrát, což se žádnému hráči v historii nikdy na jakémkoliv grandslamu nepovedlo.

A rád by zde vládl i letos. Navíc mu schází jediný triumf k tomu, aby se v počtu titulů z turnajů velké čtyřky dotáhl právě na Federera. Na druhou stranu i Španěl se zúčastnil všech tří dosavadních ročníků Laver Cupu, ke Švýcarovi ho navíc pojí i přátelský vztah.

A Djokovič? Jasný král současného tenisového světa si Laver Cup zahrál jen loni v Chicagu, s velkou pravděpodobností by tak dal přednost US Open i Roland Garros. Navíc lákadlo rozšířit sbírku sedmnácti grandslamů a dotáhnout se tak na své velké rivaly, by pro bělehradského rodáka znamenalo určitě víc.

Verdikt pořadatelů French Open o přesunutí turnaje však kromě některých tenistů rozběsnil i pořadatelé jiných podniků.

„Jejich rozhodnutí je zrádné a sobecké. Je to opovržení vůči všem ostatním turnajům i hráčům. Nikdo se s nimi o tom nebavil, prostě to udělali,“ zuřil například šéf mexického podniku Acapulco Open Raul Zurutuza.

Zdroj: https://www.sport.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com